Vloek van vuur en schaduw Emmy van Ruijven

In de april boekenbox van So Many Pages zat het nieuwste boek van Emmy van Ruijven: Vloek van vuur en schaduw. Ik wilde het boek gelezen hebben voor de Q&A (waarover ik een artikel schreef voor mijn stage bij Bazarow), maar dat lukte niet. Inmiddels is het boek uit en kan ik mijn recensie met jullie delen. 

Synopsis:

Maire kan haar geluk niet op: ze heeft een beurs gekregen voor een kostschool in Schotland en staat op het punt om op avontuur te gaan. Even geen pestkoppen om haar heen of herinneringen die haar kunnen plagen, maar een nieuw begin.

In de Schotse Hooglanden maakt ze al snel nieuwe vrienden. Zij blijken er een wel heel bijzondere hobby op na te houden: ze zijn namelijk lid van een heksencoven. Ze slepen Maire maar al te graag mee naar hun magische avonden, waarop ze de maan vereren en de seizoenen vieren. In eerste instantie vindt Maire dit heel erg spannend en leuk… totdat er iets mis gaat.

Haar vriendinnen weten het zeker: de heksen van Taigh Cloiche zijn vervloekt.

emmy-van-ruijven

Emmy van Ruijven

Emmy van Ruijven (1990) is in het dagelijks leven werkzaam als mediathecaresse op een middelbare school.

 
emmy-van-ruijven

Emmy van Ruijven

Emmy van Ruijven (1990) is in het dagelijks leven werkzaam als mediathecaresse op een middelbare school.

 

Tienerheksen in Schotland

De synopsis van Vloek van vuur en schaduw klinkt veelbelovend en spannend, maar pakte voor mij helaas niet positief uit. Het verhaal vond ik niet spannend of intrigerend, het kostte mij zelfs moeite om mijn aandacht erbij te houden. Jammer, want ik had gehoopt enorm te gaan genieten van dit verhaal. 

Buitenom dat het verhaal mij niet wist te vermaken vond ik dat er opvallend veel (spel)fouten inzaten. Uiteraard kan een foutje altijd voorkomen en neem ik dit normaliter niet snel mee in mijn recensie, echter zaten er in dit boek zó veel fouten, dat het mij begon op te vallen en ik mij er zelfs aan begon te irriteren. 

Er zijn gelukkig ook positieve punten aan dit boek. Zo viel het mij op dat Emmy van Ruijven het taalgebruik en gedragingen van de tieners realistisch heeft neergezet. Jongeren kunnen daardoor goed herkenning vinden in de personages. Daarbij heeft Van Ruijven ook aan een stuk diversiteit gedacht. Zo zijn er personages die op hetzelfde geslacht vallen of iets kleins zoals wagenziekte ervaren, waardoor er wederom een stuk herkenning gecreëerd wordt. Hier ligt niet de boventoon op, waardoor het op een fijne manier is verweven in het verhaal. 

De setting van het verhaal is heel magisch en leuk uitgewerkt. Het speelt zich grotendeels af in Schotland waarbij Van Ruijven continue een magische sfeer weet op te voeren. Daarnaast beleef je het verhaal vanuit meerdere perspectieven, waardoor je er een brede kijk op krijgt. 

Vloek van vuur en schaduw is een leuk en magisch Young Adult verhaal. Als lezer wordt je meegenomen in hekserij en rituelen, op een kostschool in Schotland. Ik vrees dat je wel interesse moet hebben in dit onderwerp, aangezien het vrij veel naar voren komt in het boek en mij persoonlijk niet wist te boeien. 

Beoordeling

2,5/5

Titel

Vloek van vuur en schaduw

Originele titel

Vertaald door

Illustrator

Uitgave

Maart 2023

ISBN

9789493265431

Type

Fysiek boek

Beoordeling

2,5/5

Titel

Vloek van vuur en schaduw

Originele titel

Vertaald door

Illustrator

Uitgave

Maart 2023

ISBN

9789493265431

Type

Fysiek boek