Niet mijn schuld Victoria Selman

Samenvatting:

Het boek start op een bijzondere manier. We zien hoe Sophie in haar jeugd toekijkt hoe een havik een mus verslindt. De laatste zin van de proloog is: “Dat was een leugen, Sophie. Je had alle reden om bang te zijn. En het zou niet allemaal goedkomen.” Het verhaal van Sophie begint op een intrigerende manier en zorgt ervoor dat je je afvraagt waar ze dan bang voor had moeten zijn en wat deze proloog betekent. Hierdoor wordt je geprikkeld om verder te lezen en dit gevoel blijft de gehele tijd!

Sophie is op jonge leeftijd met haar moeder verhuisd naar Londen, haar vader is niet in beeld. Haar moeder krijgt daar een relatie met Matty Melgren. Een man waar Sophie direct een klik mee heeft en wie ze uiteindelijk gaat zien als haar vader. Ze zag nooit iets raars of afwijkends aan hem en voelde zich altijd op haar gemak bij hem, tot het moment dat hij opgepakt werd voor de gruwelijke moorden op jonge vrouwen die Noord-Londen teistert. 

victoria-selman

Victoria Selman

Victoria Selman heeft diploma’s in profiling en criminele psychologie en is journalist en auteur. Eerder schreef ze meerdere succesvolle politiethrillers; haar debuut werd een Amazon #1-bestseller en stond op de shortlist van de CWA Short Dagger Award. Niet mijn schuld werd direct na verschijnen een Sunday Times-bestseller.

victoria-selman

Victoria Selman

Victoria Selman heeft diploma’s in profiling en criminele psychologie en is journalist en auteur. Eerder schreef ze meerdere succesvolle politiethrillers; haar debuut werd een Amazon #1-bestseller en stond op de shortlist van de CWA Short Dagger Award. Niet mijn schuld werd direct na verschijnen een Sunday Times-bestseller.

Hoe goed ken je iemand écht?

Ik kan mij geen enkel moment in mijn leven herinneren dat ik mij heb afgevraagd of een familielid of bekende iets te maken heeft met de moord op iemand. Je kunt het je gewoon niet voorstellen dat iemand die jij kent, mensen omlegt. Sophie is verontrust over de moorden op jonge vrouwen in Noord-Londen, mede doordat haar moeder veel op de vermoorde vrouwen lijkt. Zoals ik hierboven aangeef, ziet ze Matty als haar vader. Matty woont echter niet bij hen en verdwijnt regelmatig van de radar, vaak onder vermelding dat hij nodig is op het crisiscentrum. 

Ondanks dat er momenten zijn waarop ze dagenlang niets vernemen van Matty, verdenken Sophie en haar moeder geen enkel moment Matty. Hij zou zoiets nooit kunnen doen. Hij heeft een onwijs sociaal karakter, is altijd vrolijk, ziet het beste in mensen en werkt daarnaast ook nog eens als rouwconsulent. Toch wordt hij verdacht van de moorden op vele jonge vrouwen, een onwijs grote schok voor Sophie en haar moeder.

Sophie is boos, bang, schaamt zich, maar gelooft ergens ook niet dat Matty deze moorden heeft gepleegd. Haar gevoelens zijn, begrijpelijk, helemaal overhoop gehaald. Woede neemt vaak de bovenhand en daarom begrijpt ze ook niet dat haar moeder Matty steunt tijdens de onderzoeken en rechtszaak. Wanneer Matty daadwerkelijk wordt veroordeeld, weet ze: ik wil nooit meer iets met hem te maken hebben. Ze probeert haar leven zo goed mogelijk te leven, maar deze gebeurtenis blijft een grote invloed hebben. Op een dag besluit Matty contact met haar op te nemen en Sophie twijfelt of ze, voor het eerst sinds de veroordeling, bij hem op bezoek gaat.

De gevoelens die Sophie dagelijks teisteren komen realistisch over. Je kunt je als lezer goed inleven in haar schuldgevoelens, maar haar woede én schaamte zijn ook zeer begrijpelijk. Victoria Selman heeft daarmee een personage gecreëerd die levensecht overkomt, wat welkom is in een verhaal dat je je bijna niet kunt voorstellen.

De schrijfwijze van Selman is prettig en toegankelijk. Het verhaal is opgedeeld in korte hoofdstukken en in combinatie met de schrijfstijl van Selman én de behoefte om erachter te komen hoe dit eindigt, zorgt dit ervoor dat je door het boek heen vliegt. 

Het gehele boek blijf je je afvragen hoe dit verhaal eindigt. Het verhaal is niet zozeer spannend doordat je al weet wat het oordeel is, maar toch ervaar je een spannende sfeer doordat Sophie een brief van Matty heeft ontvangen en zij terugblikt naar hoe het leven met Matty was. Door deze bijzondere, en ook prettige opbouw, verwachtte ik een hoop van een eventuele wending en einde van het verhaal. Hoewel ik de gekozen wending niet zag aankomen, viel het mij ergens toch tegen en vond ik het wat flauwtjes bij de sfeer van de rest van het verhaal. 

Desalniettemin is Niet mijn schuld een interessante thriller. Het geeft een kijkje in het leven van een gezin dat leeft met een veroordeelde moordenaar en het laat zien dat sommige mensen onwijs sterke maskers kunnen dragen. Het is een vermakelijk verhaal, dat je door de prettige schrijfstijl gemakkelijk en snel kan uitlezen. Het is dan ook een aanrader voor wanneer je graag een spannend, maar interessant verhaal wil lezen zonder al te veel te moeten nadenken.

Leesfragment.

Beoordeling

3,5/5

Titel

Niet mijn schuld

Originele titel

Truly, Darkly, Deeply

Vertaald door

Illustrator

Uitgeverij

Uitgave

Maart 2023

ISBN

9789021468457

Type

Fysiek boek

Beoordeling

3,5/5

Titel

Niet mijn schuld

Originele titel

Truly, Darkly, Deeply

Vertaald door

Illustrator

Uitgeverij

Uitgave

Maart 2023

ISBN

9789021468457

Type

Fysiek boek