Liefdeloos

Liefdeloos Alice Oseman

Alice Oseman is een auteur die erom bekend staat aandacht te geven aan de LGBTQ+ gemeenschap. Lees hieronder mijn recensie over “Liefdeloos“.

Samenvatting:

Georgia heeft nog nooit iemand gekust. Ze is zelfs nog nooit op iemand verliefd geweest! Ze is echter groot fan van fanfic dus ze weet zeker dat ze ooit de ware tegen gaat komen.

Wanneer ze gaat studeren heeft ze echter het gevoel dat ze de enige op de hele wereld is die nog nooit verliefd is geweest. Waarom is zij zo anders en raar? Voor Georgia start hier een reis om zichzelf te leren kennen.

Alice OSeman

Alice Oseman

Alice Oseman is een Britse auteur. Ze is bekend geworden door haar graphic novel serie Heartstopper, die in eerste instantie is uitgebracht als web comic. Inmiddels worden de Heartstopper boeken in meerdere talen vertaald en heeft ze meerdere titels op haar naam staan.

Alice OSeman

Alice Oseman

Alice Oseman is een Britse auteur. Ze is bekend geworden door haar graphic novel serie Heartstopper, die in eerste instantie is uitgebracht als web comic. Inmiddels worden de Heartstopper boeken in meerdere talen vertaald en heeft ze meerdere titels op haar naam staan.

Aseksueel of aromantisch? Of misschien beide?

Alice Oseman snijdt belangrijke en onbekende onderwerpen aan, die goed aansluiten bij waar veel jongeren (en volwassenen) tegenaanlopen. In Liefdeloos pakt ze weer een ander onderdeel binnen de LGBTQ+ gemeenschap, namelijk aseksualiteit en aromantisch zijn.

Georgia wordt binnen dit verhaal zeer sterk neergezet. Je leest vanuit haar perspectief en krijgt daarom een goed beeld van de onzekerheden waar ze mee loopt, de twijfels die ze over zichzelf heeft en hoe lastig de zoektocht naar je ware ik eigenlijk is. Je maakt mee wanneer Georgia deze termen voor het eerst te horen krijgt en hoe zij dit ervaart. Termen die voor haar op dat moment eigenlijk niets betekenen, ze is immers toch gewoon Georgia?

Studeren en ‘anders’ zijn

Georgia maakt een afspraak met zichzelf. Wanneer ze gaat studeren, wordt ze voor het eerst verliefd en zal ze zeker weten met iemand gaan zoenen. Ze maakt hier echt een doel van en het voelt voor haar als falen wanneer ze haar doel niet bereikt. Hiermee laat Oseman zien hoe je eigenlijk als jongere verplicht wordt om normaal te zijn, om je te ontwikkelen zoals veel jongeren om je heen doen en hoe ingewikkeld dat kan zijn. Georgia vindt het idee van zoenen alleen al vreselijk en ze kan niet begrijpen waarom zoveel mensen om haar heen doen alsof het niets voorstelt.

Maatschappelijke verwachtingen

Zoals eerder al aangegeven word je meegenomen in Georgia haar gedachten. Dit wordt echter zo goed neergezet dat je niet anders kan dan met haar meeleven en denken aan je eigen omgeving. Als ik terugkijk op mijn eigen ontwikkeling kan ik mij nog goed herinneren dat relaties, zoenen en seks het gespreksonderwerp van de dag waren. Deed je daar niet aan? Dan was je raar. En zodoende deed je je best om er toch bij te horen.

Voor iemand als Georgia is dit heel lastig. Ze heeft er eigenlijk geen behoefte aan, maar ze wil ook geen buitenstaander zijn. Dit is wel echt een eyeopener, een moment om te beseffen dat we eens op moeten houden met mensen dingen te laten doen of zelfs gevoelens proberen aan te praten en ieder zich gewoon op hun eigen manier te laten ontwikkelen. Duurt het lang of kort voor je een relatie hebt? Geen probleem. Of ga je nooit behoefte hebben aan een romantische relatie? Ook geen probleem!

Vriendschap is ook een relatie

Liefdeloos is een Young Adult verhaal over onder andere aseksualiteit en aromantisch zijn. De focus ligt dan ook met name op de LGBTQ+ gemeenschap en wat daar allemaal bij komt kijken. Wat Oseman echter ook op een prachtige manier verwerkt is dat vriendschap ook een vorm van relatie is. Je kan enorm veel houden van iemand zonder romantische gevoelens te hebben voor iemand en vriendschap is soms zelfs belangrijker dan een romantische relatie. De vriendschappen die in dit boek naar voren komen zijn dan ook hartverwarmend!

Alice Oseman heeft met Liefdeloos weer een prachtig verhaal neergezet die zeker een aanrader is. Het verhaal focust zich enorm op Georgia en haar ontwikkelingen, je krijgt als lezer daarom weinig mee over het studeren en op kamers gaan zelf, en wat daar verder nog meer bij komt kijken. De schrijfstijl van Oseman is prettig en toegankelijk, waardoor Liefdeloos voor iedereen te begrijpen valt.

Beoordeling

4/5

Titel

Liefdeloos

Originele titel

Loveless

Vertaald door

Illustrator

Uitgeverij

Uitgave

Juni 2022

ISBN

9789000381647

Type

Fysiek boek

Beoordeling

4/5

Titel

Liefdeloos

Originele titel

Loveless

Vertaald door

Illustrator

Uitgeverij

Uitgave

Juni 2022

ISBN

9789000381647

Type

Fysiek boek