Lotte van den Noort

Interview Lotte van den Noort

Voor een schoolopdracht moest ik iemand interviewen. Aangezien ik Lotte over vind komen als een heel lief, aardig en tof persoon én ik ook nog eens fan ben van haar schrijfstijl, besloot ik om Lotte te benaderen. Via mail wilde ze wel meewerken aan een interview, wat super tof is! En ik dacht, waarom zou ik dat niet ook op mijn website delen?

Laten we beginnen met wat basisinformatie. Waar woon je en hoe oud ben je?

Ik ben geboren, getogen in Helmond, Noord-Brabant en daar woon ik nog steeds! Op 15 augustus ben ik 26 jaar geworden.


Heb je altijd al van schrijven gehouden of is dit iets wat zich in de loop van de jaren heeft ontwikkeld?

Toen ik leerde schrijven op de basisschool is mijn liefde voor schrijven ontstaan. Misschien toen nog niet bewust. Ik schreef altijd veel korte verhalen in boekjes die mijn leraar dan moest voorlezen aan de klas. Pas vanaf mijn 14e ben ik serieus begonnen met schrijven.


Wat zijn je hobby’s?

Naast schrijven zijn mijn hobby’s: tekenen, lezen, schilderen, k-drama kijken, reizen, wandelen en met familie en vrienden leuke dingen doen.


Wat zijn jouw favoriete schrijvers?

Emma Anna, Laura Diane, Cassandra Clare en Sarah J. Maas.


Welk genre lees jij zelf het liefst?

Historische romantische fictie, YA.


Hoeveel boeken lees je zelf gemiddeld per jaar?

Rond de 25/30 boeken per jaar. Ik probeer meer te lezen, maar er zitten niet genoeg uren in een dag, ha ha.


Wat is jouw perfecte schrijfplek en hoe kom je in de perfecte schrijf-flow?

Mijn perfecte schrijfplek is aan mijn bureau. Ik heb niet echt een ritueel voor een schrijf-flow. Ik begin gewoon en dan rol ik er vanzelf in.


Hoelang heb je aan “Unwritable” gewerkt?

Bijna vier maanden voor versie 1. Toen nog een aantal maanden voor het herschrijven en het nakijken. In totaal ben ik er bijna 1 jaar mee bezig geweest.


Hoe bedenk je de namen en de karaktereigenschappen van de personages?

Soms komen deze bij mij op, maar vaak kijk ik op websites met namen uit het land waarover ik schrijf en dan zoek ik daar de mooiste uit. Karaktereigenschappen ontstaan eigenlijk al met het idee samen. Ik weet welke personages ik wil en dan zoek ik daar de juiste namen bij.


Hoe ben je tot het idee gekomen voor dit verhaal?

The Originals, een spin-off van The Vampire Diaries, speelt zich af in New Orleans. Ik vond dat zo’n sfeer uitstralen dat ik iets over die stad wilde schrijven. De rest kwam als vanzelf. Dan ga ik denken: wat kan ik met deze stad doen? Welke verhalen kan deze stad vertellen?


Heeft schrijven jouw leven veranderd? Zo ja, op welke manier?

Ik weet niet of het mijn leven heeft veranderd. Ik schrijf eigenlijk al mijn hele leven dus ik zou niet weten hoe mijn leven eruit zou zien als ik niet zou schrijven. Het gepubliceerd worden heeft wel mijn leven veranderd. Ik ben trots op mezelf en er zijn nu mogelijkheden die ik nooit voor ogen had gehouden. Zoals een boekpresentatie in de Donner, Rotterdam. Uitgenodigd worden op evenementen, leuke berichtjes krijgen van lezers. Dit soort dingen… daar ben ik zo dankbaar voor.


Wat is volgens jou de kunst van schrijven?

Schrijf wat je wil schrijven. Iets wat jij graag zou willen lezen. Als je voor een ander schrijft kan het nooit echt jouw verhaal worden.


Wat doe je wanneer je even niet meer weet waar je over kan/wilt schrijven?

Dan stop ik. Ik kan maar 1 of 2 keer per jaar echt goed schrijven. Momenteel is die tijd voorbij en moet ik wachten tot ik zelf weer de rust en inspiratie vind die mij aansporen om te schrijven. Ik kan mezelf niet forceren, dan komt er toch troep uit, je wil niet weten, ha ha!


Welke tips heb jij voor andere (beginnende) schrijvers?

Schrijf wat je wil schrijven. NOOIT opgeven! Nooit! Ik heb zo vaak op het punt gestaan om gewoon maar de handdoek in de ring te gooien, denkend dat ik niet goed genoeg ben. Zoek kritische proeflezers, mensen die eerlijk durven te zijn tegen je en leer dan van die feedback, maar verander geen dingen als je daar eigenlijk niet achter staat. Weeg beslissingen af. Het moet jouw verhaal blijven.


Hoe ga je om met kritiek/recensies van lezers?

Dat blijft altijd lastig. Het voelt een beetje alsof je persoonlijk wordt aangevallen, maar dat is natuurlijk niet zo. Opbouwende en goed onderbouwende kritiek zijn voor mij heel fijn om te lezen, daar leer ik van. Recensies die negatief zijn en niet goed onderbouwd zijn, kan ik goed van me afzetten. Dan denk ik maar vaak: ik heb het toch gedaan en ik ben trots. Na het lezen van een negatieve recensie heb ik een dag of 2 wel echt last, maar na die 2 dagen ebt dat weer weg en ga ik door.


Hoe ziet een dag voor jou als schrijver eruit?

Nou, ik ben nog student, heb een bijbaan in een snackbar, sport en ik heb mijn eigen bedrijf. Ik doe dus niet alleen schrijven. Maar als ik echt alleen schrijf, in mijn vakantie bijvoorbeeld, dan zit ik van ’s ochtends tot ’s avonds laat achter mijn laptop alleen maar te tikken. Ondertussen scrol ik door Instagram om inspiratie op te doen en mijn schrijfproces te delen.