Een zee in Elysium Emma Anna

Nadat ik met veel plezier twee boeken van Emma Anna las (Achter hoge bergen & Omdat ik altijd al de jouwe was) kon ik niet anders dan toezeggen aan de blogtour mee te doen. Emma Anna valt zeker onder mijn favoriete Nederlandse auteurs en ook Een zee in Elysium stelde mij niet teleur.

Synopsis:

Junia, dochter van een rijke handelaar in een klein vissersstadje bij Rome, is nog maar vijf jaar oud als Gaius Julius Laevinus, een van haar vaders cliënten die hogerop probeert te komen binnen het Romeinse leger, haar een muntje en een warme glimlach schenkt. Wanneer op een nacht de villa van haar ouders wordt overvallen en ze gered wordt door Julius, verovert hij daarmee het hart van de jonge Junia. Dankzij zijn hechte band met haar vader blijft hij een rol spelen in haar onbezorgde jeugd. Maar aan de vooravond van haar volwassenheid komt er een abrupt einde aan die onbezorgde jeugd. Julius erft haar vaders nalatenschap – inclusief de voogdij over Junia. Het lot is haar werkelijk niet goedgezind wanneer er onrust heerst in Jeruzalem, en Julius geacht wordt zijn aandeel te leveren als legionair. Wanneer hij een paar jaar later thuiskomt, is niets meer hetzelfde. Vooral zijn beschermelinge Junia niet. De vrij-opgevoede maar naïeve Junia wordt zich er langzaam maar zeker bewust van dat de wereld waarin ze is geboren vooral een wereld is voor mannen. De kinderlijke liefde die ze vroeger voor Julius voelde, wordt op de proef gesteld als blijkt dat er niets kinderlijks meer aan is. Een zee in Elysium speelt zich af in de tweede eeuw van onze jaartelling en volgt de strubbelingen, de liefde en de onmiskenbare maar verboden passie tussen twee mensen die enkel hun geluk proberen te vinden in het patriarchale Romeinse Keizerrijk.

emma-anna

Emma Anna

Emma Anna is een pseudoniem van de Nederlandse Juliëtte. Ze schrijft graag over niet-alledaagse thema’s en taboeonderwerpen. Onder haar pseudoniem schrijft ze contemporary romance boeken. Ze heeft ook nog een ander pseudoniem, namelijk J.M. Anna, waaronder ze fantasy en historische verhalen schrijft.

emma-anna

Emma Anna

Emma Anna is een pseudoniem van de Nederlandse Juliëtte. Ze schrijft graag over niet-alledaagse thema’s en taboeonderwerpen. Onder haar pseudoniem schrijft ze contemporary romance boeken. Ze heeft ook nog een ander pseudoniem, namelijk J.M. Anna, waaronder ze fantasy en historische verhalen schrijft.

Liefde in het Romeinse tijdperk

Ik moet heel eerlijk toegeven, als historische roman/feelgood-liefhebber, heb ik nog nooit een boek gelezen dat zich afspeelt in het Romeinse tijdperk. Ik weet er ook weinig over, waardoor het lezen van Een zee in Elysium een hele nieuwe ervaring was. 

De twee andere boeken die ik van Emma Anna las spelen zich in het heden af en dat maakt het lezen van deze roman al heel anders. Nieuwe namen en termen, ander soort beschrijvingen en een hele andere setting. Desalniettemin blijft ook in Een zee van Elysium de schrijfstijl van Emma Anna heerlijk. Het is toegankelijk ondanks nieuwe termen en het mooiste zijn de gedetailleerde omschrijvingen. Je wordt door Emma Anna mee teruggenomen in het Romeinse tijdperk en je kunt een goed beeld vormen van hoe men daar met elkaar omging, hoe men zich kleedde en hoe de omgeving eruitzag. Het is hierdoor een boek geworden waar je heerlijk bij weg kan dromen. 

Slowburn
Liefhebbers van slowburn opgelet: de dynamiek tussen hoofdpersonages Junia en Julius is HEERLIJK. Zoals je in de synopsis kunt lezen kennen Junia en Julius elkaar al sinds Junia slechts een jong meisje was. Ik moest dan ook even wennen aan de age-gap in dit boek, maar ik kan niet anders zeggen dan dat deze twee hoofdpersonages goed bij elkaar passen. Emma Anna is er een ster in om de personages unieke karaktereigenschappen te geven, sterk neer te zetten maar toch zo’n dynamiek te laten hebben waardoor er tijdens het lezen van het boek maar één ding is dat je wil: Deze twee mensen MOETEN bij elkaar komen. 

Spanning en sensatie
Dat het Romeinse rijk niet altijd romantisch is, laat Emma Anna ook duidelijk naar voren komen. Er is veel spanning en sensatie te vinden en ze blijft, zover ik dat kan beoordelen, bij hoe het er feitelijk aan toe ging. Hierdoor zijn er passages die vrij heftig kunnen zijn, maar dit maakt het boek in mijn ogen des te sterker doordat het realistisch overkomt en ik mij als lezer goed kan verplaatsen in hoe men leefde tijdens het Romeinse tijdperk. Emma Anna weet het zelfs zo emotioneel te maken dat een traantje niet achterwege bleef (dat is drie keer op een rij…).

Conclusie: ik ben wederom zeer positief verrast. Ik heb enorm genoten van het verhaal en wil eigenlijk alles lezen wat deze vrouw schrijft. Ik ben fan!

Beoordeling

4,5/5

Titel

Een zee in Elysium

Originele titel

Auteur

Vertaald door

Illustrator

Uitgeverij

Uitgave

Juli 2023

ISBN

9789083306810

Type

Fysiek boek & Kobo Plus

Beoordeling

4,5/5

Titel

Een zee in Elysium

Originele titel

Auteur

Vertaald door

Illustrator

Uitgeverij

Uitgave

Juli 2023

ISBN

9789083306810

Type

Fysiek boek & Kobo Plus