De verdwenen steden

De verdwenen steden Shannon Messenger

Via Youtube had ik in het buitenland al erg positieve reacties gezien over deze serie, ik hoopte dan ook dat hij naar het Nederlands vertaald zou worden. Gelukkig is dat dus gebeurd! Lees hieronder mijn recensie over “De verdwenen steden” van Shannon Messenger.

Samenvatting:

Sophie is twaalf jaar, woont in de mensenwereld en is altijd een buitenbeentje geweest. Ze voelt geen aansluiting bij haar klasgenoten en thuis voelt ze zich ook niet helemaal op haar gemak. Ze kan de gedachten van de mensen om zich heen horen.

Op een dag ontmoet ze Fitz, een geheimzinnige jongen die haar vertelt dat ze niet de enige telepaat is. Hij verklaart haar waarom ze telepaat is en waarom ze zich nooit thuis heeft gevoeld in de mensenwereld. 

Shannon Messenger

Shannon Messenger

Shannon Messenger is een Amerikaanse auteur. Ze is bekend geworden met haar Keeper of the lost series boeken, waarvan deel negen op de achtste plaats van het USA Today is gekomen.

Shannon Messenger

Shannon Messenger

Shannon Messenger is een Amerikaanse auteur. Ze is bekend geworden met haar Keeper of the lost series boeken, waarvan deel negen op de achtste plaats van het USA Today is gekomen.

Verborgen tussen de mensen

Al vrij snel krijgen we te horen dat Sophie een fee is en dat ze verborgen leeft tussen de mensen. De grote vraag is natuurlijk: waarom. Shannon Messenger weet je dus vrij snel in het begin al te prikkelen om door te gaan lezen, je wilt antwoord op alle vragen!

Het tempo in dit boek ligt erg hoog. Eigenlijk leef je een beetje naast Sophie. Samen met haar ontdek je de wereld waar zij in thuis hoort en wat daar de normen en waarden zijn. Doordat het voor Sophie als een wervelwind aanvoelt, voelt dit ook als lezer zo, wat niet per se een prettige ervaring is.

Doordat je op hetzelfde tempo als Sophie kennis maakt met de wereld, leer je ook gauw andere personages kennen die een belangrijk onderdeel zijn in Sophie haar ‘nieuwe’ leven. Interessante personages komen daarbij voorbij en unieke vriendschappen worden gevormd. Sophie is een meisje die in de mensenwereld nooit aansluiting vond en daarom moeite heeft om anderen te vertrouwen, maar haar hart in deze nieuwe wereld toch openstelt en daardoor vriendschappen aangaat met andere feeën. Dit is een hartverwarmend onderdeel.

De personages maken in dit eerste deel algauw ontwikkelingen door, waardoor het een interessant geheel blijft. Aan het einde van het verhaal heb je al een beter beeld van de personages, de wereld en de normen en waarden, maar verlang je eigenlijk al direct naar deel twee om nog meer te weten te komen over ‘De verdwenen steden’.

Sophie is een meisje waarvan je direct aan het begin weet dat zij bijzonder is. Ze kent niks van deze wereld, maar lijkt toch behoorlijk slim en buigzaam te snel. Al snel ontdek je dat ze kwaliteiten heeft die anders zijn dan dat van de andere kinderen en weet ze haar medestudiegenoten gauw met hun mond vol tanden te laten staan.

Ondanks dat het er overduidelijk bovenop ligt dat ze uniek is, maakt het haar niet verwend of enigszins machtig. Ze komt over als een onschuldig en onzeker meisje, met haar eigen twijfels en eigenzinnigheid. De problemen waar ze tegenaan loopt zijn enigszins hartverscheurend, maar ook realistisch, waardoor jongeren een stukje herkenning kunnen vinden en zich goed zullen kunnen inleven.

Inleven in dit personage (en de andere personages) is voor dit verhaal wel belangrijk. Er komt een hele nieuwe en vooral grote wereld de hoek om kijken, die wellicht wat indrukwekkend over kan komen. Nieuwe namen en termen komen voorbij, het is dus handig om je hoofd erbij te houden.

De schrijfstijl van Messenger is prettig. Het leest gemakkelijk en vlot weg en is verder goed te volgen. Ze schrijft vrij gedetailleerd waardoor je een goed beeld kan krijgen van de wereld. De vertaling van sommige woorden zijn niet allemaal even prachtig als in het Engels, wat jammer is. Dit heeft echter geen negatieve gevolgen op het leesplezier.

De verdwenen steden is het eerste deel in een fantasievolle jeugdserie van Shannon Messenger, die in het buitenland al erg bekend en goed geprezen is. Het is een interessante start en veelbelovend voor de volgende delen. Zeker een aanrader voor ieder die fan is van magische werelden en scholen, met een stukje mysterie en spanning.

Beoordeling

4/5

Titel

De verdwenen steden

Originele titel

Keeper of the Lost Cities

Vertaald door

Illustrator

Uitgeverij

Uitgave

Maart 2022

ISBN

9789464291520

Type

Fysiek boek & Kobo Plus

Beoordeling

4/5

Titel

De verdwenen steden

Originele titel

Keeper of the Lost Cities

Vertaald door

Illustrator

Uitgeverij

Uitgave

Maart 2022

ISBN

9789464291520

Type

Fysiek boek & Kobo Plus