Wereld zonder water

Wereld zonder water Inge Sleegers

Dystopische boeken van eigen bodem zijn in mijn ogen altijd interessant. De vertalingen worden voor mijn gevoel altijd veel gepromoot, terwijl boeken van eigen bodem weinig aandacht krijgen. Ik ben dan ook erg blij dat ik mee mocht doen aan de TikTok tour voor dit gave boek! Lees hieronder mijn recensie.

Samenvatting:

Dit verhaal wordt verteld vanuit de achttienjarige Nimue. We volgen haar vanaf het moment dat ze 18 wordt, wat direct de meest spannende dag is voor meisjes in Atlantis. Meisjes moeten zich namelijk bewijzen, om als volwaardig burger te kunnen leven. Dit is besloten na de Grote Wateroorlog.

Wat er gebeurt met meisjes die niet slagen? Daar wordt niet over gepraat. Het enige wat bekend is, is dat deze meisjes niet meer terugkeren naar hun familie. Nimue komt er snel achter hoe het leven na haar examen zal zijn, maar of ze kan leven met deze nieuwe realiteit?

Inge Sleegers

Inge Sleegers 

Inge Sleegers is een auteur die zich wil focussen op maatschappijkritische thema’s. Met Wereld zonder water debuteerde ze bij HamleyBooks, waarbij onder andere watertekort, onderdrukking, verkrachting en LGBTQ in voor komen.

Inge Sleegers

Inge Sleegers 

Inge Sleegers is een auteur die zich wil focussen op maatschappijkritische thema’s. Met Wereld zonder water debuteerde ze bij HamleyBooks, waarbij onder andere watertekort, onderdrukking, verkrachting en LGBTQ in voor komen.

Dystopische wereld, werkelijkheid?

Wereld zonder water is een dystopisch verhaal die Inge Sleegers heeft bedacht door de coronacrisis. Na het zien van mensen die Wc-rollen zijn gaan hamsteren, is ze gaan overdenken wat zij prioriteit vindt wanneer er een crisis is. Zo bedacht ze dat water een zeer belangrijk onderdeel van ons leven is, we kunnen letterlijk niet zonder. Met dit idee bedacht ze deze spannende dystopische wereld.

De titel van het boek is er één waardoor je gelijk getriggerd wordt het op te pakken en om te gaan lezen waar het boek over gaat. De achterflap klinkt ook zeer veelbelovend. Een dystopische wereld waar een Grote Wateroorlog is geweest. Het thema ‘waterproblematiek’ komt echter niet sterk naar voren. Er komen wel kleine details voorbij zoals het niet lang kunnen douchen en het moeten douchen met bijvoorbeeld al gebruikt water, maar de problematiek eromheen en de politiek die zich ermee bezighoudt, komt niet sterk naar voren. Dit zijn wel aspecten die ik mistte aangezien de titel al gelijk aanduidt dat het een wereld zonder water is.

Het examen wat Nimue en alle andere meisjes van achttien jaar moeten behalen wordt spijtig genoeg ook maar in een paar pagina’s besproken. Nimue wordt erheen gebracht door haar moeder, maar waarom ze dit examen af moet leggen of wat ze ervoor moet doen, wordt niet duidelijk. Het examen is een onderwerp wat meer diepgang had mogen hebben, nu komt het erg onduidelijk over.

Na het examen maakt Nimue een hele hoop mee. Veel spannende dingen komen voorbij en nieuwe personages komen om de hoek kijken. Inge sleegers heeft dit zeer goed neergezet, waardoor je continue graag verder wil met het boek, om erachter te komen hoe alles zal eindigen. De gebeurtenissen krijgen dan ook genoeg diepgang om het interessant te maken en worden op een logische manier uitgewerkt. Qua dat blijf je niet zitten met vragen, wat prettig is.

Nimue leert na haar examen Helena kennen. De relatie ontwikkelingen tussen deze twee personages zijn heel mooi, maar gaan voor mijn gevoel ook veel te snel. In slechts enkele hoofdstukken leren zij elkaar kennen waarnaar ze gevoelens voor elkaar ontwikkelen. Dit komt ongeloofwaardig over. Wanneer Helena in de problemen komt raakt Nimue in paniek en houdt ze zich vast aan de doelstelling om Helena te redden, dit heeft Sleegers wel weer goed neergezet.

De schrijfstijl van Sleegers is erg prettig. Het is goed te volgen en blijft een tikkeltje mysterieus, waardoor je als lezer graag door wil lezen. Aan het einde van dit boek kom je erachter dat het eindigt met een enorme cliffhanger, waarbij je kort daarna blij wordt gemaakt met het nieuws dat deel twee in 2023 zal verschijnen, we moeten dus heel even geduld hebben.

Wereld zonder water is een dystopisch Young Adult verhaal met een zeer interessante wereld. Het is een boek waarbij je graag door wil blijven lezen om erachter te komen hoe alles eindigt, maar helaas blijven een aantal dingen redelijk vaag of wordt het te snel beschreven, waardoor je toch een stukje diepgang mist.

Beoordeling

3/5

Titel

Wereld zonder water

Originele titel

Vertaald door

Illustrator

Uitgeverij

Uitgave

Mei 2022

ISBN

9789464510287

Type

Fysiek boek & Kobo Plus

Beoordeling

3/5

Titel

Wereld zonder water

Originele titel

Vertaald door

Illustrator

Uitgeverij

Uitgave

Mei 2022

ISBN

9789464510287

Type

Fysiek boek & Kobo Plus