Waar is het dagbboek van Anne Frank

Waar is het dagboek van Anne Frank Ari Folman

Heb ik inmiddels het dagboek van Anne Frank al gelezen? Nee, nog steeds niet. Maar wel al veel films en nu twee graphic novels. Het wordt echt eens tijd voor het dagboek he? Lees hieronder mijn recensie over “Waar is het dagboek van Anna Frank“.

Samenvatting:

Waar is het dagboek van Anne Frank” verteld het verhaal van Kitty, degene tot wie Anne zich richt in haar dagboek.

Het is een verhaal waarin we Kitty volgen bij haar zoektocht naar Anne Frank, in de tegenwoordige tijd. We lezen stukjes over Anne vanuit Kitty haar ogen en lezen over wat Kitty in de wereld zoals wij hem kennen allemaal tegenkomt. 

Ari Folman

Ari Folman

Ari Folman is een Israëlisch regisseur, scenarioschrijver en filmproducent. Geboren op 17 december 1962 in Israël.

Ari Folman

Ari Folman

Ari Folman is een Israëlisch regisseur, scenarioschrijver en filmproducent. Geboren op 17 december 1962 in Israël.

Bijzonder personage

Zoals hierboven al aangegeven verteld “Waar is het dagboek van Anne Frank” een verhaal vanuit het perspectief van Kitty, de denkbeeldige vriendin van Anne Frank. Hierdoor krijg je weer een nieuwe vorm en kijk op de geschiedenis van Anne Frank en haar familie, wat ik als zeer bijzonder heb ervaren.

Het verhaal zelf is echter niet bijzonder gericht op Anne Frank en haar familie, maar juist op hoe we hier hedendaags mee omgaan en waar we nu tegenaan lopen. De koppeling van een bijzondere geschiedenis met de tegenwoordige tijd is erg mooi en sterk gedaan, waardoor deze graphic novel als belangrijk gezien kan worden.

Kitty vlucht door de straten van Amsterdam, leert hoe het er nu aan toe gaat en komt andere mensen tegen. Zo komt zij bijvoorbeeld vluchtelingen tegen. Vluchtelingen die in de kou staan en vol zitten met angst. Kitty schrikt hiervan en raakt in de war, want ze weet natuurlijk hoe het er in de Tweede Wereldoorlog aan toe ging door wat Anne Frank heeft opgeschreven in haar dagboek. De manier waarop er vervolgens gekeken wordt naar de vluchtelingen in deze tijd is zeer sterk neergezet en maakt het een ontroerende graphic novel.

Het is dus geen graphic novel die perse gaat over Anne Frank, maar die wel belicht dat de geschiedenis zich herhaald en daarmee probeert om de ogen van de mens te openen. Dit wordt gedaan met prachtige illustraties en een karakter die je weet te ontroeren. 

Deze graphic novel is zeker een aanrader en eigenlijk wel voor iedereen. Voor jongeren, om wellicht een stukje geschiedenis te ontdekken, maar ook om in te zien hoe het er in de huidige tijd aan toe gaat. Maar juist daarom is het ook een graphic novel geschikt voor volwassenen, zodat men langs de haat naar vluchtelingen kan leren kijken.

Beoordeling

4/5

Titel

Waar is het dagboek van Anne Frank?

Originele titel

Vertaald door

Illustrator

Uitgeverij

Uitgave

Maart 2022

ISBN

9789044645194

Type

Fysiek boek

Beoordeling

4/5

Titel

Waar is het dagboek van Anne Frank?

Originele titel

Vertaald door

Illustrator

Uitgeverij

Uitgave

Maart 2022

ISBN

9789044645194

Type

Fysiek boek