´t Hooge Nest Roxane van Iperen

Ik ben iemand die zeer geïnteresseerd is in Tweede Wereldoorlog verhalen en daarom is het zeker een schande dat ik dit boek heel lang heb laten liggen. Aangezien er al vele recensies over dit boek te lezen zijn, ga ik in dit bericht wat meer in op mijn leeservaring en emoties tijdens het lezen.

Synopsis:

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen – Jannie en Lien Brilleslijper – een van de grootste onderduikadressen in Nederland: ’t Hooge Nest, een villa in het Gooi. Terwijl de laatste Joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met een van de laatste transporten in Bergen-Belsen, samen met de familie Frank.

’t Hooge Nest is een bloedstollend boek over moed, verraad en menselijke veerkracht.

emmy-van-ruijven

Roxane van Iperen

Roxane van Iperen is een Nederlandse jurist en auteur. Samen met haar partner en kinderen wonen ze in ’t Hooge Nest.

 
emmy-van-ruijven

Roxane van Iperen

Roxane van Iperen is een Nederlandse jurist en auteur. Samen met haar partner en kinderen wonen ze in ’t Hooge Nest.

 

Hoge verwachtingen

Om mij heen hoorde ik alleen maar positieve reacties op ´t Hooge Nest, zodoende had ik hoge verwachtingen. Mijn vader, die enkel Tweede Wereldoorlog verhalen leest, vertelde mij ook dat dit boek een bijzonder verhaal bevat. Toen ik zag dat Tessa van @mybigloveforbooks het boek ook nog wilde lezen, stelde ik voor om het samen te gaan doen. Ik had echter niet verwacht dat we het boek al met enkele dagen uitgelezen zouden hebben!

Telkens spraken we een x-aantal bladzijdes af. Na de eerste zeventig bladzijdes spraken we er via Whatsapp over: We vonden het allebei wel inkomen. Veel namen, veel informatie, op een hoog tempo en in een wat stroeve schrijfstijl. Desalniettemin waren we beide geïnteresseerd om verder te lezen.

En het is maar goed ook dat we verder zijn gaan lezen, want wat een bijzonder verhaal! Hoe verder we in het boek kwamen, hoe lastiger het eigenlijk werd om het boek weg te leggen. We wilden heel graag weten hoe het afliep voor alle bewoners in ’t Hooge Nest. Continue voel je een soort spanning tijdens het lezen van dit boek, anderzijds ervaar je regelmatig ook de rust die de bewoners hebben ervaren. De locatie van ’t Hooge Nest voelt aan als een sprookje en even leek het alsof er nooit iets fout zou gaan…

Tot het wél fout ging. Dat is het moment dat we het boek écht niet meer wilde weg leggen. We moesten weten hoe dit zou eindigen. Hierdoor zijn we door het boek heen gevlogen! De bewoners zaten in mijn hart en ik hoopte heel hard dat het allemaal goed zou komen. 

’t Hooge Nest begint stroef, maar na de eerste zeventig pagina’s wordt het een uniek verhaal dat onder je huid gaat zitten. Het is emotioneel, verdrietig maar hoopvol tegelijkertijd. Na tig Tweede Wereldoorlog verhalen te hebben gelezen, blijft ook dit verhaal weer bijzonder en raakt het mij diep. ’t Hooge Nest is zeker een aanrader voor eenieder die interesse heeft in Tweede Wereldoorlog verhalen!

Beoordeling

5/5

Titel

´t Hooge Nest

Originele titel

Vertaald door

Illustrator

Uitgeverij

Uitgave

November 2019

ISBN

9789048854783

Type

Fysiek boek & Kobo Plus

Beoordeling

5/5

Titel

´t Hooge Nest

Originele titel

Vertaald door

Illustrator

Uitgeverij

Uitgave

November 2019

ISBN

9789048854783

Type

Fysiek boek & Kobo Plus