Het schaduwhuis

Het schaduwhuis Anne Downes

Na het lezen van “Het veilige huis” van Anne Downes, was ik erg benieuwd naar haar volgende thriller. Lees hieronder mijn recensie over “Het schaduwhuis“.

Samenvatting:

Alex vlucht met haar twee kinderen naar Pine Ridge om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Het is een idyllische gemeenschap, afgezonderd van de rest van de wereld en lijkt daarom de beste plek om weer goed tot rust te komen.

Er beginnen echter al snel rare dingen te gebeuren. Zo worden er voor haar huis vreemde dozen met een sinistere inhoud gevonden. Ze krijgt griezelige verhalen te horen over gebeurtenissen in Pine Ridge van jaren geleden. 

Anne Downes

Anne Downes

Het schaduwhuis is Anna Downes haar tweede thriller. Eerder werd van haar Het veilige huis uitgegeven, ook bij Uitgeverij de Fontein, waar ik zeer lyrisch over was.

Anne Downes

Anne Downes

Het schaduwhuis is Anna Downes haar tweede thriller. Eerder werd van haar Het veilige huis uitgegeven, ook bij Uitgeverij de Fontein, waar ik zeer lyrisch over was.

Idyllische gemeenschap

Het schaduwhuis is Anna Downes haar tweede thriller. Eerder werd van haar Het veilige huis uitgegeven, ook bij Uitgeverij de Fontein, waar ik zeer lyrisch over was. Vanuit die ervaring had ik hoge verwachtingen voor Het schaduwhuis, welke spijtig genoeg niet zijn waargemaakt.

Hoewel de schrijfstijl van Anna Downes nog altijd zeer prettig is, valt de rest grotendeels tegen. Daar waar de setting, de personages en de ontknoping in haar vorige thriller goed bij elkaar pasten en het geheel als zeer spannend werd ervaren, is dat bij haar nieuwste thriller niet het geval.

Alex vlucht met haar kinderen, vanwege problemen met haar partner, naar de idyllische gemeenschap Pine Ridge. Haar puberzoon is het hier, begrijpelijk, absoluut niet mee eens. Hierdoor loopt de verhuizing al niet helemaal zoals ze wenst. De bewoners heetten haar ook niet bijzonder welkom, zij zijn van mening dat Pine Ridge inmiddels te veel bewoners heeft en dat Alex en haar kinderen er niet thuishoren. Eigenlijk voelt ze zich er daarom niet thuis, wanneer er vervolgens vreemde voorwerpen rond haar huis opduiken, heeft ze zelfs de neiging te vertrekken.

Ze besluit echter te blijven en maakt zich niet alleen zorgen om haar plek in de gemeenschap, ze maakt zich ook zorgen om haar puberzoon. Hij gedraagt zich gek, of zal dat bij de puberteit horen? Langzaamaan neemt Alex haar plek in de gemeenschap in, maar naast dat we vanuit Alex haar perspectief lezen, lezen we ook vanuit een ander perspectief.

Het duurde een poos voordat ik begreep waar dit perspectief vandaan kwam en wat zijn nut in het verhaal was. Achteraf zien begrijp ik de keuze, maar in het begin geeft dit veel onduidelijkheid. Wat de rol van dit personage is ga ik niet verklappen, hiervoor moet je het boek zelf even lezen.

Alex en haar rol in deze eco-vriendelijke gemeenschap zijn interessant neergezet. In combinatie met de prettige schrijfstijl van Anna Downes zorgt dit ervoor dat je gemakkelijk door het boek heen komt. Echter blijft de spanning, ondanks de zoektocht van Alex naar de waarheid, achterwege. Het is geen thriller waarbij je op het puntje van de bank gaat zitten, al raak je wel benieuwd naar wat het grote geheim van Pine Ridge nu daadwerkelijk is.

De ontknoping van het verhaal is leuk bedacht en uitgewerkt, maar heeft mij niet verbaasd of omvergeblazen, wat ik wel bij haar eerdere thriller heb ervaren. Dat is jammer, gezien het boek verder ook niet spannend was, voelt het niet als een bijzondere thriller.

Het schaduwhuis is Anna Downes tweede thriller. Hert leest gemakkelijk weg, maar blaast je niet omver. Het is een prima thriller voor tussendoor, gezien er van de lezer ook niet verwacht wordt om mee te puzzelen. Hoewel dit boek niet bijzonder spannend is, kijk ik wel uit naar ander werk van Anna Downes, in de hoop dan weer omvergeblazen te worden.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow.nl

Beoordeling

3/5

Titel

Het schaduwhuis

Originele titel

The Shadow House

Vertaald door

Illustrator

Uitgeverij

Uitgave

Mei 2022

ISBN

9789026161414

Type

Fysiek boek & Kobo Plus

Beoordeling

3/5

Titel

Het schaduwhuis

Originele titel

The Shadow House

Vertaald door

Illustrator

Uitgeverij

Uitgave

Mei 2022

ISBN

9789026161414

Type

Fysiek boek & Kobo Plus