
De verzetsman en de voetbalheld Frank Krake
Samenvatting:
Tijdens zijn onderzoek voor De grootste bankoverval aller tijden stuitte Frank Krake op het mysterieuze verhaal van Gerhard Nijland. Niemand wist wat er met hem gebeurd was, ook na de Tweede Wereldoorlog niet, daarom is Krake zijn spoor gaan volgen. Zijn zoektocht leidde hem naar het concentratiekamp Ahlem.
Daar vond hij nóg een bijzonder verhaal. Destijds was de nationale voetbalheld Otto ‘Tull’ Harder kampcommandant. De verzetsman en de voetbalheld verteld hoe twee mannen door verschillende keuzes op dezelfde plek terecht kwamen.
Confronterende cover
Donderdagavond 30 april vond de boeklancering van De verzetsman en de voetbalheld plaats bij Boekhandel Broekhuis Hengelo. Krake verteld hier over zijn zoektocht naar Gerhard Nijland. Een boerenzoon die zich wilde verloven maar werd opgepakt vanwege zijn medewerking aan de bankoverval in Almelo tijdens de zomer van 1944. Zijn familie hoorde niks meer van of over Nijland. Na de oorlog hebben familieleden getracht hem terug te vinden met behulp van het Rode Kruis, maar niemand kon vertellen wat er met de boerenzoon gebeurd was. Toen Krake dit hoorde beet hij zich vast in dit verhaal en is het hem, na al die jaren, gelukt om het spoor van Nijland terug te vinden.
Krake verteld tijdens de boeklancering dat hij tijdens deze zoektocht ook op een ander verhaal stuitte, namelijk op dat van de voetbalheld Otto ‘Tull’ Harder. Een bekende man die voor de Duitsers het voorbeeld was van hoe een übermensch eruitzag. Hoe kan het dat zo’n belangrijk man uiteindelijk een bruut van een kampcommandant wordt? Krake neemt ons tijdens de lancering mee in zijn onderzoek naar twee mannen die op heel verschillende manieren terechtkwamen in het concentratiekamp Ahlem.
Tijdens de boeklancering overhandigt Krake het eerste exemplaar van De verzetsman en de voetbalheld aan de nicht van Gerhard Nijland. Terecht wordt opgemerkt dat de cover confronterend is, je ziet immers boerenzoon Gerhard Nijland in blakende gezondheid, naast de voetbalheld en tevens kampcommandant Otto Harder. De cover past daarentegen goed bij de inhoud van het boek, omdat ze in het kleine concentratiekamp ook dicht bij elkaar waren, maar dan wel onder zeer verschillende omstandigheden…
Voordat je het nieuwste boek van Krake gaat lezen, raad ik je aan om eerst De grootste bankoverval aller tijden te lezen. In dit boek leer je over de verzetsgroep, de bankoverval en wat Nijland’s bijdrage daarin was. Hoewel er uiteraard ook over Nijland gesproken wordt in De verzetsman en de voetbalheld gaat het toch grotendeels over het leven van Otto Harder. Het gaat over welke keuzes hij in zijn (voetbal)carrière maakte, hoe hij voetbalheld werd, maar ook over hoe zijn voetbalcarrière eindigde en hoe hij terechtkwam in het concentratiekamp Ahlem. Hoewel ik had verwacht meer te lezen over Nijland, ben ik niet teleurgesteld. Het verhaal en de levensloop van Harder is namelijk ook erg interessant en geeft een beeld van hoe een man zich opwerkte tot kampcommandant.
Zoals we inmiddels gewend zijn van Krake komt er duidelijk naar voren dat zijn onderzoek uitgebreid was. Het verhaal van deze mannen beschrijft hij op een interessante, maar toegankelijke manier. De boeken van deze schrijver zijn dan ook zeker een aanrader voor een breed publiek.
Krake schetst met De verzetsman en de voetbalheld een compleet beeld over Harder’s leven, wat een interessante toevoeging is aan De grootste bankoverval aller tijden.
Dezelfde avond na de boeklancering ben ik begonnen met lezen. Hoewel ik nog vele andere boeken te lezen heb, moest en zal ik na het praatje van Krake het boek direct lezen. Het is een boek van slechts 100 pagina’s met enkele afbeeldingen, dus dat moest wel lukken. En gelukt is het zeker. Ik heb weer genoten van Krake’s schrijfwijze en kijk stiekem alweer uit naar een volgend boek. Bij het dichtslaan van het boek stond mij nog een onverwachte verrassing te wachten. Krake heeft een quote van mijn recensie over zijn vorige boek gebruikt. Een primeur voor mij en hoewel het iets kleins lijkt, betekent het voor mij erg veel. Even terug had ik het er met mijn vriend over dat één van mijn ambities is, om een quote van mij op/in een boek te hebben staan. Om deze dan te zien staan in het boek van één van je favoriete Nederlandse auteurs, levert toch wel een geweldig gevoel op. Dank je wel, Frank!

