De bergbouwers

De Bergbouwers van Metis Bidenk Olivier Sted

Voor uitgeverij Zilverbron mag ik mee doen aan de blogtour voor het derde deel in De Bergbouwers van Metis Bidenk serie. Lees hieronder mijn recensie van deel één.

Samenvatting: 

Er dreigt gevaar vanuit de dierenwereld. Er wordt een heuse stormloop verwacht. Iets waar men van schrikt, want er is in geen jaren oorlog geweest. Op de universiteit van Metis Bidenk wordt daarom gerekruteerd.

Kay is een Albino. Hij heeft wit haar, rode ogen en werkt onder de grond. Hij heeft, net zoals zijn soortgenoten, geleerd hoe hij de grond kan bewerken. Sinds kort weet hij dat dit niet alleen ondergronds mogelijk is.

Zijn vriendin, Dora, blijkt een weerwolf te zijn. In eerste instantie dient deze gave als spionage middel om het dierenrijk af te kunnen luisteren, maar Dora merkt dat ze zich prettig voelt in haar wolf gedaanten en blijft daarom langere tijd van huis. Kay heeft hier nogal moeite mee, maar moet Dora de ruimte geven om te voorkomen dat ze nooit meer terug zal komen.

Paul woont in de stad en hij krijgt een cilinder die later onderdeel blijkt uit te maken van een wapen, een mechanische arm. Een wapen dat zeer krachtig maar gevoelig is en dus veel training vereist.

Op vele vlakken wordt er dus getraind en gekeken naar mogelijkheden om de stormloop van het dierenrijk op te kunnen vangen. Uiteindelijk blijkt dit niet nodig want het wordt afgeslagen. Er is echter een grote krater waardoor de zaken in Metis Bidenk niet blijven zoals ze waren. Vele experimenten volgen en men wordt belaagd met aardbevingen, waarvan de albino’s de schuld krijgen. Het volgende probleem staat dus voor de deur.

Olivier Sted

Olivier Sted

Olivier Sted is al zijn hele leven bezig met het bedenken en schrijven van verhalen. Inmiddels schrijft hij al in meerdere genres, namelijk fantasy, sci-fi, non-fictie en zelfs af en toe een gedicht. Boodschappenlijstjes schrijft hij echter niet.

Olivier Sted

Olivier Sted

Olivier Sted is al zijn hele leven bezig met het bedenken en schrijven van verhalen. Inmiddels schrijft hij al in meerdere genres, namelijk fantasy, sci-fi, non-fictie en zelfs af en toe een gedicht. Boodschappenlijstjes schrijft hij echter niet.

Interessante wereld

Olivier Sted heeft met De Bergbouwers van Metis Bidenk een interessante fantasy wereld neergezet. Het is een wereld waarin de politiek en de samenleving net wat anders werkt, waardoor je graag als lezer graag achter alle details wil komen. Je wilt immers weten hoe de personages in dit verhaal leven en wat hun normen en waarden zijn.

Met deze nieuwe fantasy wereld komen er nieuwe fantasy gerelateerde termen om de hoek kijken. In het begin vliegen de benamingen je om de oren en daarbij komen er veel personages, soms maar erg kort, ook om de hoek kijken. In het begin wordt er van de lezer dan ook verwacht goed op te letten, anders mis je algauw belangrijke elementen in het verhaal.

Naast de nieuwe termen en personages ligt het tempo van het verhaal zeer hoog. In korte tijd gebeurt er erg veel, waardoor je weinig tijd krijgt om de gebeurtenissen goed te verwerken. Voordat het één is afgelopen, gebeurd de andere actie al. Dit komt erg verwarrend over.

Er zit ook een voordeel aan de vele gebeurtenissen, het houdt de wereld interessant. Aan het einde van dit deel ben je als lezer dan ook wel benieuwd wat er in het volgende boek gaat gebeuren.

De schrijfstijl van Olivier Sted is prima. Het voelt voor mij niet heel bijzonder, maar het is goed te volgen en bevat af en toe wat leuke humor, waardoor het geheel gemakkelijk wegleest.

De Bergbouwers van Metis Bidenk is het eerste deel in een fantasy serie, die niet geschikt is voor de beginnende fantasy lezer. Door de vele termen en perspectieven vereist het al een stukje kennis, zodat je met name in het begin een goed beeld kan vormen van deze wereld. Het zit boordevol interessante politiek en gebeurtenissen, het is zeker een wereld waarin veel gebeurd.

Beoordeling

3/5

Titel

De Bergbouwers van Metis Bidenk

Originele titel

Vertaald door

Illustrator

Uitgeverij

Uitgave

Maart 2017

ISBN

9789463080828

Genre

Beoordeling

3/5

Titel

De Bergbouwers van Metis Bidenk

Originele titel

Vertaald door

Illustrator

Uitgeverij

Uitgave

Maart 2017

ISBN

9789463080828

Genre