Samenvatting:

Cumulus is het vervolg op Zeis, waarin we ontdekken dat mensen enkel nog kunnen overlijden door het toedoen van een zeis. Citra en Rowan zijn de hoofdpersonages en worden opgeleid tot Zeis, maar dit loopt niet zoals verwacht. In het eerste boek zit een aantal spannende wendingen, waardoor je graag snel verder wil met deel twee.

De Cumulus is een soort artificial intelligence (AI). Het bevat onwijs veel kennis en is daardoor machtig, maar het heeft geen controle over de Zeisen. 

Er is een jaar verstreken sinds Rowan onder de radar verdween. Hij is inmiddels een legende geworden. Citra dorst onder de naam Zeis Anastasia en staat bekend om haar mededogen. Haar methode wordt echter niet door iedereen gewaardeerd, waardoor haar leven wordt bedreigd. 

Oude tegenstanders en nieuwe vijanden komen samen, en eigenlijk staat de wereld op zijn kop. Grijpt de Cumulus in, of kijkt het toe hoe deze perfecte wereld zich begint te ontrafelen?

neal-shusterman

Neal Shusterman

Neal Shusterman is een Amerikaanse jongeren auteur. In 2015 won hij de ‘National Book Award for Young People’s Literature’ met zijn boek Challenger Deep.

neal-shusterman

Neal Shusterman

Neal Shusterman is een Amerikaanse jongeren auteur. In 2015 won hij de ‘National Book Award for Young People’s Literature’ met zijn boek Challenger Deep.

Er bestaat geen perfecte wereld

Iets waar Neal Shusterman erg goed in is, is laten zien dat er geen perfecte wereld bestaat. Hoewel de AI onwijs veel informatie bezit, kan het geen controle hebben over de Zeisen, de enige mensen die ervoor kunnen zorgen dat andere mensen komen te overlijden. Hoewel niemand ‘zo maar’ kan overlijden en de Cumulus alle informatie van de hele wereld bezit, zijn er nog steeds onderlinge meningsverschillen, maatschappelijke kwesties waarover gediscussieerd wordt en zijn er veel mensen ongelukkig. Shusterman heeft dit in deze serie op een hele interessante manier neergezet, waardoor je alles te weten wil komen over deze dystopische wereld. 

In Zeis leren we de wereld kennen, in Cumulus wordt het verder uitgewerkt. In het tweede deel krijg je nog veel meer informatie, op een vrij hoog tempo en vanuit veel verschillende perspectieven, waardoor het regelmatig verwarrend en onduidelijk is. Het is hierdoor een boek dat niet voor iedere jongere weggelegd is, aangezien je goed je hoofd erbij moet houden om het verhaal te snappen. Dat is jammer, want het concept is onwijs tof en het boek is geschreven voor jongeren. 

De karakters komen echter wel jong over. Door hoe zij zich gedragen en de onderlinge drama tussen de personages maakt het juist wel een typische Young Adult. Door dit grote contrast is Cumulus een boek dat eigenlijk tussen schip en wal valt qua leeftijd aanbeveling. 

De karakters blijven zich wel ontwikkelen en dat is mooi om te zien. Met name Citra en Rowan, die we sinds deel één kennen, blijven interessante personages die je graag verder blijft volgen. Het is ook knap hoe Shusterman een complete wereld heeft neergezet waarbij er rekening wordt gehouden met kleine dingen waar je zelf niet snel over nadenkt. 

Het slot van het tweede deel is onwijs chaotisch. Er gebeurt veel op een rap tempo. Het einde zorgt ervoor dat je toch door wil met deel drie, je wil immers weten hoe deze wereld en de personages zich verder ontwikkelen. Anderzijds gebeurt er zó veel op het einde, dat het in mijn ogen te veel van het goede is. Jammer, want deel één vond ik een groot succes!

Leesfragment.

Beoordeling

3,5/5

Titel

Cumulus

Originele titel

Thunder Head

Vertaald door

Illustrator

Uitgave

December 2022

ISBN

9789464291681

Type

Fysiek boek

Beoordeling

3,5/5

Titel

Cumulus

Originele titel

Thunder Head

Vertaald door

Illustrator

Uitgave

December 2022

ISBN

9789464291681

Type

Fysiek boek