Violet, vervloekt en verwoest 1

Violet, vervloekt & verwoest Gina Chen

Vandaag is het mijn beurt in de blogtour voor Violet, vervloekt en Verwoest. Dank je wel Best of YA voor dit exemplaar. Lees hieronder mijn recensie.

Samenvatting:

Violet is een ziener. Dit betekent dat ze de toekomst kan voorspellen maar ook de geschiedenis van iemand kan zien. Ze werkt aan het koninklijke hof en denkt goed na over hoe ze haar voorspellingen formuleert. Ze wil immers niet dat iemand haar verkeerd begrijpt of haar als leugenaar ziet.

Prins Cyrus was gedoemd om te sterven en de goden geven nu aan dat de jongen aan het einde van de zomer alsnog moet sterven. De koning vraagt aan Violet of ze een liefdesverhaal wil voorspellen en Cyrus zweert dat wanneer hij koning is, hij Violet uit zijn koninkrijk zal zetten. Je zou dus kunnen zeggen dat Violet in een lastig pakket gevangen zit.

Violets listigheid kan haar beschermen in het moordlustige lot, maar er verandert niets aan het lot. Wanneer de grens tussen haat en liefde vervaagt moet Violet het opnemen tegen het kwaad en een keuze maken. Redt ze zichzelf, het koninkrijk of zal alles en iedereen verdoemd worden?

Gina Chen

Gina Chen

Gina Chen is een Young Adult fantasy auteur. Ze heeft een voorliefde voor sprookjes en demonen verhalen, wat duidelijk naar voren komt in Violet, vervloekt & verwoest, wat overigens het eerste boek van haar is dat vertaald is naar het Nederlands.

Gina Chen

Gina Chen

Gina Chen is een Young Adult fantasy auteur. Ze heeft een voorliefde voor sprookjes en demonen verhalen, wat duidelijk naar voren komt in Violet, vervloekt & verwoest, wat overigens het eerste boek van haar is dat vertaald is naar het Nederlands.

De toekomst voorspellen, een vloek of een zegen?

Best of Young Adult heft Violet, vervloekt & verwoest in een limited editie uitgebracht. De eerste uitgave is exclusief. Het is een hardcover geworden met stofomslag, prachtige sprayed edges en het bevat unieke fan art op de schutbladen. Het boek ademt de sfeer van het verhaal uit en dat maakt dat je gelijk geïnteresseerd bent in de inhoud.

Je leert direct Violet kennen, wie zij is en wat er speciaal aan haar is. Via haar, en door middel van de prachtige landkaart, leren we de wereld kennen. Violet leeft in een koninkrijk omringd met magie. Er komen bijzondere wezens in voor, maar ook normale mensen en het geheel voelt aan als een prachtig sprookje. Niks is minder waar.

Het is namelijk niet zo gelukkig en fijn als een sprookje. Het leven van Violet als ziener is zwaar, aangezien ze continue moet nadenken over hoe ze dingen verwoord en eigenlijk moet luisteren naar de goden. Het is dus een sprookje met een duistere twist eraan, wat het super vermakelijk maakt. Regelmatig krijg je als lezer het gevoel dat het een hervertelling is, aangezien bepaalde details overeenkomen of lijken op andere sprookjes. Denk hierbij aan de verhalen van Assepoester en Belle en het Beest. Ondanks het gevoel sommige details al te kennen, voelt het verhaal wel origineel en uniek aan, wat zeker een compliment waard is.

Violet is een ziener: ze bezit de kracht om de toekomst te voorspellen. Zou je Violets kracht willen hebben?
Er zitten natuurlijk grote voordelen aan het zijn van een ziener. Je kan de toekomst voorspellen en hierop anticiperen. Echter moet ik, na het verhaal van Violet, concluderen dat ik blij ben dat ik geen ziener ben. Het boek laat namelijk ook zeer duidelijk zien wat de negatieve kanten hieraan zijn en waarom je het ook zou kunnen zien als vloek. Violet weet heel realistisch over te brengen hoe angstig ze is voor de toekomst en hoe ze er eigenlijk elke dag mee bezig is.

De rode draad van het verhaal wordt algauw duidelijk en dat is prettig. Je wordt hierdoor goed meegenomen in het verhaal waardoor het een bepaalde spanning met zich meebrengt en je graag door wil lezen, om erachter te komen hoe het gaat eindigen. Hoe verder je vervolgens in het verhaal komt, hoe spannender het ook wordt. Op de tweede helft verwerkt Gina Chen een aantal plotwendingen die je niet ziet aankomen, waardoor het een grotere sensatie wordt en je het boek liever niet meer weglegt. De spanningsopbouw is dus erg knap gedaan!

De schrijfstijl van Chen is erg prettig. Het leest gemakkelijk weg en tegelijkertijd weet ze de omgeving op een hele bloemrijke manier te beschrijven. De wereldopbouw is dan ook knap gedaan en ze heeft een hele interessante wereld weten neer te zetten. Een voorbeeldje van Violet haar overpeinzingen lees je in onderstaand citaat.

“Ik herinner me die jongen, al is het alleen maar om dit: hij hield zich aan de belofte die hij deed toen hij mijn hand stevig vasthield op die eerste, schokkende dag dat we elkaar ontmoetten. Ik zal je een thuis geven.” 

In dit boek zit de liefdestrope ‘Enemies to lovers’ ofwel vijanden naar geliefden. Persoonlijk vind ik dit de leukste en vermakelijkste relatie vorm die je in een boek kan vinden. Chen heeft ervoor gezorgd dat Violet en Prins Cyrus van de bladzijdes afspatten, ze weet een heerlijk dramatisch Young Adult liefdesverhaal neer te zetten die tegelijkertijd realistisch overkomt.

Violet, vervloekt & verwoest is een magisch Young Adult verhaal voor de liefhebbers van sprookjes en hervertellingen. Het is spannend, vol met drama en reuze vermakelijk, zeker een aanrader.

Beoordeling

4/5

Titel

Violet, vervloekt & verwoest

Originele titel

Violet Made of Thorns

Auteur

Vertaald door

Illustrator

Uitgeverij

Uitgave

Juli 2022

ISBN

9789000382330

Type

Fysiek boek

Beoordeling

4/5

Titel

Violet, vervloekt & verwoest

Originele titel

Violet Made of Thorns

Auteur

Vertaald door

Illustrator

Uitgeverij

Uitgave

Juli 2022

ISBN

9789000382330

Type

Fysiek boek