
SAMEN KLIMAATVERANDERING DE BAAS Martin Dorey
Op scholen en TV wordt er bij kinderen ook steeds meer aandacht gegeven aan het milieu en wat de nieuwe generatie kan doen om goed te zijn voor de wereld. Samen klimaatverandering de baas helpt hier aan bij. Lees hieronder mijn recensie.
Samenvatting:
We kunnen niet meer om het thema klimaatverandering heen. De wereld is er dagelijks mee bezig en kinderen krijgen dit ook mee. Martin Dorey schreef eerder al Samen plastic de baas, maar nu heeft hij ook een klimaatverandering versie geschreven. Wederom staan hier veel opdrachten en tips in om de klimaatverandering zoveel mogelijk te beperken.
Wordt een #2minutensuperheld
Kinderen krijgen net zoals volwassenen veel te horen over klimaatverandering. Als het niet thuis is, dan horen ze er wel over op TV. Er is veel informatie over te vinden, maar om het wat behapbaarder te maken heeft Martin Dorey er een kinderboek over geschreven.
In Samen klimaatverandering de baas worden kinderen gemotiveerd om over hun eigen verbruik na te denken en krijgen ze tips aangereikt waarmee ze hun verbruik kunnen minderen. Deze tips (maar ook opdrachten) zijn onwijs uiteenlopend en hierdoor zit er voor iedereen wel iets bij. Dit dunne boekje is dan ook zeer geschikt om tijdens lessen met dit thema te gebruiken.
In dit boekje staan ook opdrachten die je alleen of samen met je klas kan uitvoeren. Voor elke opdracht krijg je een bepaald aantal punten. Wie er, bij elkaar opgeteld, de meeste punten heeft, is de #2minutensuperheld. Hoewel ik voorstander ben van kinderen motiveren zelf na te denken over keuzes en gevolgen, vind ik dat een aantal opdrachten en tips in dit kinderboek te vergezocht zijn. In mijn mening horen kinderen nog kind te kunnen blijven, het grote-enge-volwassen leven start immers al vroeg genoeg. Ik vind het daarom te ver gaan om aan kinderen te vragen, het gesprek aan te gaan met hun ouders over het soort energie dat er binnenshuis gebruikt wordt, met als tip om je ouders aan te sturen over te stappen op zonnepanelen. Door hoe Martin Dorey dit beschreven heeft, lijkt het alsof deze stap heel makkelijk te nemen is, uit eigen ervaring weet ik echter dat dit absoluut niet het geval is. Er zijn meer van dit soort adviezen/ opdrachten waar je onwijs veel punten voor kunt krijgen (hoe moeilijker de opdracht -> hoe meer punten) maar die in mijn ogen te lastig of zelfs onmogelijk zijn voor de doelgroep. Laat kinderen alsjeblieft nog even kinderen zijn.
Evenals in Samen plastic de baas worden de teksten van Martin Dorey begeleidt met zeer leuke illustraties gemaakt door Tim Wesson. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal karakters gemaakt die een klein eigen verhaal vertellen, waardoor kinderen hetgeen wat er verteld wordt wellicht wat beter begrijpen. Daarnaast zijn de illustraties simpelweg leuk om naar te kijken en verrijkt het boek zeker.
Hoewel ik nog steeds van mening ben dat het goed is om te praten met kinderen over klimaatverandering en hun eigen keuzes (zij zijn immers de volgende generatie), vind ik dat dit boekje op bepaalde punten té ver gaat en dat is jammer. Het boekje is echter nog steeds zeer geschikt om informatie uit te halen tijdens je thema-lessen en inspiratie op te doen voor opdrachten/ quizes om je eigen wedstrijd mee te maken. Het idee erachter is namelijk goed!