Powervrouwen Nederland juiste versie

Powervrouwen Nederland Richard Zuiderveld

Een geschiedenisboek die elk meisje wel eens in haar leven gelezen wil hebben, want dat vrouwen belangrijk zijn voor de wereld, is een ding wat zeker is. Lees hieronder mijn recensie.

Samenvatting:

Tijdens geschiedenislessen krijgen we vaak te horen welke belangrijke mannen er in de geschiedenis zijn en waarom zij belangrijk zijn. Richard Zuiderveld, geschiedenisleraar, kreeg van een leerling de vraag of er dan ook belangrijke vrouwen zijn geweest in de geschiedenis. Maar natuurlijk! Met dit idee heeft hij Powervrouwen geschreven en nu ook Powervrouwen Nederland.

In dit boek vind je allerlei interessante vrouwen die belangrijk zijn geweest in Nederland of voor Nederland. Je wordt door Zuiderveld meegenomen in de geschiedenis van ons land samen met kleurrijke illustraties. In dit boek worden 25 belangrijke/ interessante vrouwen besproken.

Richard Zuiderveld

Richard Zuiderveld

Richard Zuiderveld is geschiedenis en aardrijkskunde docent, maar daarnaast ook kinderboekenschrijver. Hij is bekend van de Vet Oud! serie.

Richard Zuiderveld

Richard Zuiderveld

Richard Zuiderveld is geschiedenis en aardrijkskunde docent, maar daarnaast ook kinderboekenschrijver. Hij is bekend van de Vet Oud! serie.

Legendarische vrouwen

Er zijn veel legendarische vrouwen op de wereld, maar tijdens de geschiedenislessen hoor je bijna niets over ze. Dit boek is gericht op vrouwen die legendarisch zijn geweest binnen Nederland of belangrijke banden hebben gehad met Nederland. Dat ze legendarisch zijn geweest, betekent echter niet altijd dat ze ook daadwerkelijk op een positieve manier legendarisch zijn geweest. Let hier wel even op, mocht je het boek gaan voorlezen aan je kind of klas, er zitten namelijk soms wat lugubere verhalen tussen. Naast deze 25 vrouwen zijn er natuurlijk ook vele andere belangrijke vrouwen, maar Zuiderveld richt zich in dit boek op vrouwen die grote veranderingen teweeg hebben gebracht. Beginnend met de tijd van jagers en verzamelaars, heel lang geleden dus.

Zuiderveld geeft hierbij ook aan dat sommige dingen zó ontzettend lang geleden zijn, dat niet altijd alle feiten bekend zijn. Waar nodig heeft hij daarom wat fictie aan het verhaal toegevoegd, zodat het, met name voor kinderen, wel interessante verhalen blijven. Het moet immers geen saaie – geschiedenis – les worden, toch? Een goed voorbeeld hiervan is het verhaal van ‘Trijntje’, een vrouw in de tijd van jagers en verzamelaars. We weten hier simpelweg weinig over, maar toch heeft Zuiderveld het tot een leerzaam maar ook leuk verhaal weten te maken.

De schrijfstijl van Zuiderveld is heerlijk. De feitjes vliegen je om je oren, maar toch blijft het geheel interessant. Niet geheel onbelangrijk, het verhaal blijft ook zeer toegankelijk. Het leest gemakkelijk weg en de informatie die gedeeld wordt is goed te begrijpen. Elk vrouw heeft haar eigen verhaal en wordt kort samengevat met prachtige illustraties die het boek extra leuk maken. Zo krijg je ook echt een beeld bij de tijd waarin de vrouw leefde, hoe zij eruitzag of hoe de omgeving eruitzag.

De hoofdstukken zijn logisch opgebouwd. Je begint 5500 voor christus en eindigt ergens vlak voor onze eeuw. Hoe verder je in het boek komt, hoe dichter je bij de huidige tijd terecht komt. Daarnaast start ieder hoofdstuk met een klein stuk informatie over die periode, zodat je niet alleen iets leert over de vrouwen, maar ook over de tijd waarin de betreffende vrouw leefde. Lastige woorden worden in tekstbalkjes wat verder uitgelegd, zodat je alles goed begrijpt. Je leert dus eigenlijk heel veel via dit boek!

Powervrouwen Nederland is een geschiedenisboek die zich richt op het vrouwelijke geslacht. Het is een boek dat iedere vrouw eigenlijk wel had willen lezen in haar jeugd, om eens te zien hoe belangrijk vrouwen zijn voor de wereld. Het is een interessant, leerzaam maar ook zeker vermakelijk boek, geschikt voor kinderen van twaalf jaar en ouder. 

Beoordeling

4/5

Titel

Powervrouwen Nederland

Originele titel

Vertaald door

Illustrator

Uitgeverij

Uitgave

Mei 2022

ISBN

9789401617185

Type

Fysiek boek

Beoordeling

4/5

Titel

Powervrouwen Nederland

Originele titel

Vertaald door

Illustrator

Uitgeverij

Uitgave

Mei 2022

ISBN

9789401617185

Type

Fysiek boek