
Mijn verzet Jenni L. Walsh
Vaak lees je Tweede Wereldoorlog verhalen vanuit het perspectief van Joden, verzetsstrijders of soldaten. Toen ik las dat dit vanuit het perspectief van een Duits meisje wordt verteld, was ik direct geïnteresseerd. Lees hieronder mijn recensie.
Samenvatting:
Brigitte is slechts twaalf jaar oud en zit midden in de oorlog. Er heerst veel onzekerheid en dagelijks is ze bang voor de bombardementen die steeds dichterbij komen. Omdat ze zo jong is, wordt er weinig met haar besproken. Maar één ding weet ze zeker: Ze moet geheimhouden dat haar zus Angelika ziek is geweest. Als de Duitsers dat te weten komen, zal dat vreselijke gevolgen hebben.
Ondanks dat ze een beetje door heeft wat de Duitsers doen, gaat ze met veel plezier naar bijeenkomsten toe. Ze heeft daar immers haar vriendinnen. Ze leert dat ze niet te veel vragen moet stellen en de meiden wordt bijgebracht hoe ze Hitler het best kunnen steunen.
Op een dag ontvangt de familie van Brigitte een mysterieus pamflet. Haar nieuwsgierigheid neemt de overhand en ze kan het niet weerstaan om vragen te stellen aan haar familie. Dan komt ze erachter dat haar familie het eens is met de tekst op de pamfletten. Daarmee wordt haar onzekerheid weer groter, want ze worden toch geacht om Hitler te steunen en in hem te geloven?
Een tijd met veel angsten
Het meest opvallendste en mooiste aan dit verhaal is de manier waarop Jenni L. Walsh de angst die Brigitte dagelijks voelt goed op papier te krijgen. Het komt mega realistisch over, is hartverscheurend en hoopvol tegelijkertijd. Dit zorgt ervoor dat je al heel gauw een band krijgt met Brigitte en gemakkelijk met haar mee gaat leven, wat er vervolgens weer in resulteert dat het verhaal behoorlijk meeslepend is. Een goed voorbeeld van wat er door Brigitte heen gaat is te lezen in onderstaand citaat.
“Ik slik. Ik weet niet wat ik daarop moet antwoorden. Nu ik wat meer weet, maar nog lang niet alles, betwijfel ik of ik wel wil dat Hitler wint. Maar als hij verliest, verliest Duitsland. En Duitsland is mijn land.”
Het is daarnaast bijzonder om eens een verhaal te lezen over Duitse inwoners. De meeste oorlogsverhalen gaan over Joodse slachtoffers of inwoners van bezette landen. Brigitte woont samen met haar vader en zus in Duitsland en Brigitte weet niet beter dan dat ze Hitler steunen. Ze gaat netjes naar de bijeenkomsten en gedraagt zich zoals ieder nazi-meisje zich zou moeten gedragen. De onzekerheid en twijfel die ze voelt wanneer ze erachter komt dat haar vader en zus Hitler eigenlijk niet steunen komt wederom realistisch over. Mensen denken heel snel bij boeken over de Tweede Wereldoorlog dat alle Duitsers slecht waren, maar dit boek brengt duidelijk over dat er ook mensen waren die tegen Hitler waren.
Naast dat het een hartverscheurend, maar belangrijk onderwerp is om over te lezen en praten, is het ook een spannend verhaal. Wanneer Brigitte steeds meer ingelicht wordt over wat de verzetsstrijders doen en waarom haar familie tegen Hitler is, wordt het gevaar steeds groter. Ze heeft steeds meer moeite met haar geheimen voor zich te houden en twijfelt telkens harder wie ze nog kan vertrouwen. Op een gegeven moment krijgt haar familie te maken met het verzet en daar wordt de spanning alsmaar hoger. Je gaat op het puntje van je bank zitten om erachter te komen hoe dit gaat aflopen en je kan niet anders dan wensen dat dit gezin de oorlog goed doorkomt. Wat er gebeurt en hoe dit afloopt, moet je natuurlijk zelf ontdekken in het boek.
Mijn verzet is zeker een aanrader. Het is een prachtig verhaal, dat enorm meeslepend is maar kinderen ook zeker wat leert over wat er is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is daarbij prettig geschreven en een ontroerend stuk geworden door hoe Walsh de personages sterk heeft neergezet.
Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow.