Hond in huis

Hond in Huis Jeroen Oomen

Een hond in huis is het fijnste wat er is, vind ik. Een maatje die echt altijd voor je klaar staat en je altijd blij verwelkomt. Hoe fijn is het dat er dan boeken zijn met tips en tricks? Lees hieronder mijn recensie over “Hond in huis“.

Samenvatting:

Jeroen Oomen geeft in zijn non-fictie Hond in huis tien lessen om je trouwste kameraad beter te leren begrijpen zodat zowel jij als jouw hond op een blije manier samen kunnen leven.

Dit doet hij door bij elke les een voorbeeld hond of honden te nemen en zijn persoonlijke ervaringen hierbij naar voren te laten komen. 

Jeroen Oomen

Jeroen Oomen

Jeroen Oomen is instructeur en hondengedragsdeskundige. Al vanaf zijn veertiende is hij hier werkzaam in. 

Jeroen Oomen

Jeroen Oomen

Jeroen Oomen is instructeur en hondengedragsdeskundige. Al vanaf zijn veertiende is hij hier werkzaam in. 

Blije hond, blij baasje

Zoals jullie, wellicht, weten, hebben mijn vriend en ik (onder andere) een hond in huis. Bimmer is een vrolijke tweejarige Amerikaanse Stafford vol met streken en wat zijn wij dol op hem! Op dit moment ligt hij helaas in de lappenmand. Al 3 weken moet hij verplicht in de bench blijven, 20 mei zal hij geopereerd worden en afhankelijk van wat de arts precies aantreft, zal hij minimaal 3 en maximaal 6 weken daarna in de bench moeten blijven. Wat een frustratie bij ons thuis, want wat een energie heeft onze boef!

Een hond opvoeden is niet zo gemakkelijk als het soms lijkt. Toegegeven: Wij hebben het ook veel makkelijker ingeschat dan het zou zijn. Ons vorige hondje was al op leeftijd toen wij samen gingen wonen en hadden we echt niks mee te doen. Bimmer laat wel even duidelijk weten dat een jonge hond, met veel energie, heel wat anders is. Regelmatig willen we hem achter het behang plakken, maar tegelijkertijd zouden we geen dag zonder hem willen.

Toen ik het persbericht ontving over Hond in huis was ik daarom direct getriggerd. Bimmer is een hond die nogal geneigd is om veel en hard te trekken en hij is geen kleine jongen, dus dat levert nog wel eens problemen op. We zijn met hem naar puppycursus geweest en vanwege zijn trekgedrag hebben we 2,5 uur heen (en ook weer terug uiteraard) met de auto gereden naar een gedragsspecialist om hier hulp bij te vragen. Het hielp voor even, maar heeft het probleem niet volledig weggehaald. Inmiddels hebben we een manier gevonden waarbij zowel Bimmer als wij rustig en ontspannen kunnen wandelen, al ben ik bang dat we helemaal opnieuw kunnen beginnen na al deze weken bench training haha.

Aangezien een hond opvoeden best pittig is en wij het ook zeker niet perfect hebben gedaan, was ik natuurlijk erg benieuwd naar het boek van Jeroen Oomen. Ik ben dan ook super dankbaar dat ik dit boek heb mogen ontvangen als recensie-exemplaar! Want ja er staan tips in waar wij ‘niks’ aan hebben, maar er staan ook zeker tips in die ik wil gaan gebruiken wanneer we eindelijk weer mogen wandelen!

Allereerst wil ik vermelden dat ik Jeroen eerlijk en betrouwbaar over vind komen. De beste man heb ik nog niet ontmoet, maar door hoe hij schrijft, door hoe hij openhartig is over zijn eigen ervaringen, komt hij betrouwbaar en daarmee het boek geloofwaardig over. Het is fijn om te lezen dat hij ook ‘fouten’ heeft gemaakt en dat de kennis over hondengedrag alsmaar groter wordt, waardoor train strategieën ook alsmaar in ontwikkeling zijn.

Daarnaast, en dit heeft niet per se meerwaarde aan het boek, vind ik het superleuk om een stukje te lezen over Judith Visser en haar Wolfhonden. Haar boeken “Zondagskind” en “Zondagsleven” staan op mijn favorieten lijstje en ik geniet enorm van haar foto’s, filmpjes en berichten over haar Wolfhonden. Ik vind het echt enorm prachtige dieren, al zou ik ze zelf nooit in huis nemen, wetende dat ik ze niet kan bieden wat ze nodig zijn!

Dan over de inhoud van het boek zelf, want ik heb alweer genoeg geluld geloof ik. De schrijfstijl van Jeroen Oomen is prima. Het is niet bijzonder mooi, maar dat is ook helemaal niet nodig. Het gaat erom dat zijn verhaal duidelijk en begrijpelijk is, en dat is het ook zeker. Hij legt aan de hand van voorbeelden en eigen ervaringen een hele boel uit, wat allemaal goed te volgen is.

De voorbeelden die Jeroen in zijn boek gebruikt zijn heel inspiratievol. Het heeft mij toch weer anders laten denken over het gedrag van Bimmer en dat vind ik een knappe prestatie! Het geeft ook enorm veel motivatie om bepaalde dingen weer anders aan te pakken en zo heeft dit boek mij weten te overtuigen om een klikker aan te schaffen.

De voorbeelden die Jeroen benoemt zijn daarnaast ook interessant om over te lezen. Hij gebruikt verschillende rassen (uiteraard niet alle rassen, dat is gewoon onmogelijk) met verschillende gedragingen, waardoor je een hele brede kijk krijgt op hondengedrag. De verhalen die hieraan gekoppeld zijn geven een stukje diepgang en weten je regelmatig ook nog te ontroeren.

Hond in huis is een non-fictie verhaal die je meeneemt in tien lessen over hondengedrag, door inspiratievolle voorbeelden te gebruiken. Zeker aan aanrader voor ieder met een hond (of meerdere) in huis!

Beoordeling

4/5

Titel

Hond in huis

Originele titel

Vertaald door

Illustrator

Uitgeverij

Uitgave

Maart 2022

ISBN

9789402709728

Type

Fysiek boek

Beoordeling

4/5

Titel

Hond in huis

Originele titel

Vertaald door

Illustrator

Uitgeverij

Uitgave

Maart 2022

ISBN

9789402709728

Type

Fysiek boek