de grijze jager 1

De ruïnes van Gorlan - Grijze jager 1 John Flanagan

De grijze jager serie is een serie die al veel te lang op mijn TBR staat. Deel één had ik al een hele poos in mijn kast, maar ik kwam er maar niet aan toe. Toen Gottmer Kinderboeken mij benaderde of ik mee wilde werken aan promotie voor deel zestien De vlucht uit Falaise, bedacht ik mij dat het dan een goed moment was om eindelijk aan deze serie te beginnen. In april las ik deel één, deze maand heb ik deel twee gelezen (de recensie zal nog volgen). Lees hieronder mijn recensie over De ruïnes van Gorlan.

Samenvatting:

Will is klein van stuk, maar zijn grootste wens is om een ridder te worden. Hij wordt echter ingelijfd als leerling van de grijze jager. Het grijze jager verbond is een geheimzinnig iets, waar Will eigenlijk niet op zit te wachten.

Wanneer hij samen met de grijze jager genaamd Halt op pad gaat om de moord op de koning te verijdelen, komt hij erachter dat het grijze jager vak toch wel veel bevat wat hem interesseert. Misschien is het toch niet zo slecht om opgeleid te worden tot grijze jager?

John Flanagan

John Flanagan

John Flanagan is een Australische schrijver en heeft vele titels op zijn naam staan. Hij is bekend geworden vanwege de grijze jager serie, waarvan deel zestien recent is uitgegeven. Het eerste deel bevat inmiddels maar liefst 50 drukken.

John Flanagan

John Flanagan

John Flanagan is een Australische schrijver en heeft vele titels op zijn naam staan. Hij is bekend geworden vanwege de grijze jager serie, waarvan deel zestien recent is uitgegeven. Het eerste deel bevat inmiddels maar liefst 50 drukken.

Op avontuur met Will

Aan het begin van het verhaal weet je net zoveel over de grijze jager gemeenschap als Will weet, weinig dus. Je leert eerst kennen met Will en de wereld waar hij in leeft. Zo krijg je bijvoorbeeld te weten dat Will een wees is en dat hij daarom geen achternaam heeft. In zijn dromen was zijn vader echter een dappere ridder, waardoor hij ook het verlangen heeft om een ridder te worden. Zijn zoektocht om dichter bij zijn ware aard te komen zorgt ervoor dat je gelijk compassie voelt voor Will.

Wanneer Will ingelijfd wordt als leerling jager heb je dan ook eigenlijk medelijden met hem. Dit is niet wat hij wil! Echter is het ergens ook begrijpelijk. De ridders zijn grote, sterke jongens. Will is maar klein van stuk. Hij zou nooit geschikt zijn als ridder!

Bovenstaande kenmerkt wel dat een aantal personages nogal stereotype worden neergezet. Dat is jammer, maar ergens ook wel begrijpelijk, aangezien het een boek is die voor het eerst in 2007 uitkwam.

De personages zijn verder wel interessant om over te lezen. Het is uiteraard met name interessant om Will en zijn ontwikkelingen te volgen. Hoe meer Will, en dus jij als lezer, te weten komt over de grijze jager gemeenschap, hoe interessanter het eigenlijk wordt. Will ontwikkelt zich van kleine onwetende jongen naar een al wat wijzere jongen en komt over als een knaap met een heel lief karakter, waardoor hij je hart weet te veroveren.

In deel één lezen we met name over Halt, de grijze jager, en Will. Andere personages raken daarbij wat uit het beeld, dit is echter niet storend aangezien je enorm veel leert over de normen en waarden van de grijze jagers.

Aan het begin draait het dan ook met name over deze gemeenschap en de onderdelen die Will leert, spanning is hierbij ver te zoeken. John Flanagan heeft de opbouw op een prettige manier gedaan, waardoor je als lezer rustig kan wennen aan de wereld en wat hij verder inhoudt.

Uiteindelijk begint de spanning steeds meer op te bouwen en wordt het een boek die je niet graag meer weglegt. De schrijfstijl van Flanagan hierbij is prettig! Het leest makkelijk weg, maar bevat nog steeds een dosis mysterie, waardoor het interessant blijft om te lezen. Aan het einde van deel één wil je dan eigenlijk ook graag direct beginnen aan deel twee.

De ruïnes van Gorlan is het eerste deel in een fantasievolle jeugdserie van John Flanagan, die al vele fans bevat. Recent is deel zestien in de serie uitgekomen. Het bevat spanning en sensatie, mooie vriendschappen en een interessante wereld. 

Beoordeling

4/5

Titel

De ruïnes van Gorlan

Originele titel

The Ruins Of Gorlan

Vertaald door

Illustrator

Uitgeverij

Uitgave

Juni 2007

ISBN

9789025742843

Type

Fysiek boek

Beoordeling

4/5

Titel

De ruïnes van Gorlan

Originele titel

The Ruins Of Gorlan

Vertaald door

Illustrator

Uitgeverij

Uitgave

Juni 2007

ISBN

9789025742843

Type

Fysiek boek