De grote cirkel Maggie Shipstead

De grote cirkel is een vrij dik boek en daarom intimiderend… Maar is het té dik?

Samenvatting:

De tweeling Marian en Jamie Graves hebben geen gemakkelijke jeugd. In 1914 worden zij als baby’s gered van een schipbreuk, waarna ze opgevoed worden door hun oom in Montana.

Wanneer Marian enkele piloten ontmoet die met dubbeldekkers over de stad heen vliegen, krijgt ze een levenslange fascinatie voor vliegtuigen. Ze is zich ervan bewust dat het als vrouw zonder geld erg lastig wordt om piloot te worden, maar toch houdt zij altijd vast aan deze droom.

Op haar veertiende stopt ze met school en gaat ze werken voor een dranksmokkelaar. In ruil voor haar diensten zorgt hij ervoor dat Marian vlieglessen krijgt, zodat haar droom kan gaan uitkomen, maar deze deal zal haar voor altijd blijven achtervolgen.

Hadley Baxter wordt in 2014 gecast om de rol van Marian te spelen in een film. De film zal draaien om Marian haar verdwijning om Antartica. Om de rol van Marian goed te kunnen spelen, zuigt ze alle informatie die ze over Marian kan vinden tot haar op. Hierbij komt ze erachter dat zij en Marian gelijkenissen hebben, waardoor het spelen van deze rol haar op een persoonlijk niveau raakt.

Screenshot_of_Maggie_Shipstead_Booker_Prize_announcement_photo

Maggie Shipstead

Maggie Shipstead is een Amerikaanse auteur. Ze schrijft met name essayś, korte verhalen en reisverhalen. Ze heeft meerdere titels op haar naam staan, zoals De vooravond en Verbaas me.

Screenshot_of_Maggie_Shipstead_Booker_Prize_announcement_photo

Maggie Shipstead

Maggie Shipstead is een Amerikaanse auteur. Ze schrijft met name essayś, korte verhalen en reisverhalen. Ze heeft meerdere titels op haar naam staan, zoals De vooravond en Verbaas me.

Het verhaal van twee bijzondere vrouwen

De titel van dit boek is te danken aan het doel van Marian: Vliegen rond de aardbol via de Zuidpool en Noordpool, oftewel, de grote cirkel. Het doel van Marian is zeer ambitieus en komt niet zomaar uit de lucht vallen. We leren dit personage kennen in haar jongste jeugd. Als baby waren zij en haar tweelingbroer Jamie in gevaar tijdens een schipbreuk, maar konden ze gelukkig gered worden. Ze hadden eigenlijk geen familie, behalve hun oom. Een oom die geen verstand heeft van kinderen opvoeden en een gokverslaving heeft. Marian en Jamie hebben het in hun jeugd met weinig moeten doen, maar toch had Marian altijd al ambitieuze ideeën. Zij is dan ook een karakter die vanaf het begin je aandacht weet vast te grijpen en waar je het liefst alles over te weten wil komen. Ze groeit uit tot een krachtige dame waarvoor je alleen maar respect kan hebben. Ze bleef ten alle tijden geloven in zichzelf en vasthouden aan haar doel, wat er ook gebeurde. Je wordt als lezer meegenomen in haar proces van opgroeien, doelen behalen en tegenslagen verwerken. Marian is dan ook bij uitstek het meest interessante personage om over te lezen.

We volgen ook een ander personage, namelijk Hadley. Hadley heeft ook een ingewikkelde jeugd en je ziet als lezer dan ook gelijk de overeenkomsten tussen deze twee personages. Hoe meer Hadley te weten komt over de geschiedenis van Marian, hoe meer ze ook nadenkt over haar eigen verleden en dit een plek probeert te geven. Hoewel de stukken van Hadley mij minder raakten, zijn de ontwikkelingen van haar ook zeer interessant om te volgen.

Het verhaal van deze twee vrouwen brengt Maggie Shipstead aan het einde samen op een unieke wijze. Het geheel is onwijs goed uitgewerkt en aan alles is gedacht. Als lezer blijf je niet achter met vragen en heb je het idee beide personages zeer goed te kennen, bijna alsof het verhaal van deze vrouwen een geheim is tussen jou en de twee vrouwen. De schrijfstijl van Maggie Shipstead is daarnaast prachtig. Ze weet omgevingen en situaties kleurrijk en gedetailleerd te beschrijven, waardoor je bijna het gevoel hebt zelf aanwezig te zijn.

De grote cirkel is een vrij lange roman, maar door hoe Maggie Shipstead je mee weet te nemen in het leven van deze twee vrouwen, voelt het geen enkel moment té lang. Je wordt meegenomen op reis en ziet hoe twee krachtige personen zich ontwikkelen en hun weg weten te vinden in een wereld die niet altijd even gemakkelijk is.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow.

Beoordeling

4,5/5

Titel

De grote cirkel

Originele titel

Great Cirkel

Illustrator

Uitgeverij

Uitgave

Juni 2022

ISBN

9789029095877

Type

Fysiek boek

Beoordeling

4,5/5

Titel

De grote cirkel

Originele titel

Great Cirkel

Illustrator

Uitgeverij

Uitgave

Juni 2022

ISBN

9789029095877

Type

Fysiek boek