Bijen blaten niet, dokter Brombeer Wilma Geldof

Bijen blaten niet, dokter Brombeer is een leuk prentenboek over diergeluiden.

Samenvatting:

Ontdek welke geluiden dieren maken in Bijen blaten niet, dokter Brombeer. Dokter Brombeer was ooit de beste dokter van het bos, maar hij twijfelt momenteel aan zijn eigen kwaliteiten aangezien zijn wachtkamer vol zit met allerlei soorten dieren. 

De dieren maken geluiden die ze niet horen te maken. Een bijtje blaat, een schaap sist, een slang tjilpt, een mus mekkert, en ga zo maar door. Hoe kan dokter Brombeer dit ooit oplossen?

SONY DSC

Wilma Geldof

Wilma Geldof is een Nederlandse schrijfster en heeft al bekroningen en nominaties op haar naam staan. Ze heeft bijvoorbeeld de Thea Beckmanprijs voor Elke dag een druppel gif in 2015 gewonnen.

SONY DSC

Wilma Geldof

Wilma Geldof is een Nederlandse schrijfster en heeft al bekroningen en nominaties op haar naam staan. Ze heeft bijvoorbeeld de Thea Beckmanprijs voor Elke dag een druppel gif in 2015 gewonnen.

Ontdekken welk geluid bij welk dier hoort

Bijen blaten niet, dokter Brombeer lees je eerst zoals je ieder ander boek leest, van voor naar achteren. Daarbij kom je tot de ontdekking dat alle dieren de verkeerde geluiden maken en is de grote vraag natuurlijk: Hoe gaat dokter Brombeer dit oplossen? Wanneer je dan het boek uit hebt, is het de bedoeling dat je het opnieuw gaat lezen. Maar dan andersom! Je begint dus achteraan. Op dat moment zie je hoe dokter Brombeer, met behulp van mama bij, een belangrijke ontdekking doet.

Het lezen van dit prentenboek is een hele ervaring. Er gebeurd namelijk onwijs veel op deze pagina’s en het is daarom ook even goed opletten. Er worden ook al verwijzingen gemaakt naar hoe het verhaal loopt en door je aandacht erbij te houden begrijp je het verhaal. Het is echter voor te stellen dat dit verhaal voor kinderen ook verwarrend kan zijn.

Wanneer je de ontknoping door hebt is het echter een heel leuk verhaal. Dokter Brombeer twijfelt aan zijn eigen kwaliteiten, iets wat voor velen herkenbaar zal zijn. Mama bij helpt hem echter bij beter kijken en luisteren naar zijn patiënten, waardoor dokter Brombeer een belangrijke ontwikkeling doorgaat. Onwijs leuk bedacht en uitgewerkt! 

Niet alleen zit er dus een belangrijke boodschap in dit prentenboek verwikkeld, maar kinderen leren ook op een leuke manier welk geluid bij welk dier hoort. Je zou dit boek dan ook erg goed op school kunnen gebruiken bij dier-gerelateerde thema’s. 

Het verhaal van Dokter Brombeer vergt wat aandacht, maar is zeker vermakelijk en dus leerzaam. De illustraties gemaakt door Janneke Ipenburg brengen het verhaal echt tot leven. Je wordt getrakteerd op een prachtige uitklappagina en de dieren zijn prachtig vormgegeven. Allemaal krijgen ze ook iets menselijks mee. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld het dragen van een sjaal of prachtige ketting. 

Janneke Ipenburg is een Nederlandse illustrator. Ze heeft een voorliefde voor dieren, dat terug te zien is in haar illustraties. Ze houdt ervan om gedetailleerd aan het werk te gaan, wat ook terug te zien is in Bijen blaten niet, dokter Brombeer. Haar werk is al in meerdere titels verschenen, waaronder bijvoorbeeld ook Alle wensen van de wereld. Voorbeelden van haar illustraties zijn te bekijken op haar website.

Hoewel de opbouw van het verhaal wat verwarrend kan zijn, is de schrijfstijl van Wilma Geldof prima en goed te volgen. 

Bijen blaten niet, dokter Brombeer is een leuk en verrassend prentenboek. Het verhaal bevat een duidelijke boodschap maar is ook zeker leerzaam. Het is een prettig boek om voor te lezen en bevat prachtige illustraties, het kan echter ook verwarrend zijn door de opbouw van het boek.

Beoordeling

3,5/5

Titel

Bijen blaten niet, dokter Brombeer

Originele titel

Vertaald door

Illustrator

Uitgeverij

Uitgave

November 2022

ISBN

9789021033860

Type

Fysiek boek

Beoordeling

3,5/5

Titel

Bijen blaten niet, dokter Brombeer

Originele titel

Vertaald door

Illustrator

Uitgeverij

Uitgave

November 2022

ISBN

9789021033860

Type

Fysiek boek