
Afscheid van Parijs Ruth Druart
Samenvatting:
Afscheid van Parijs is een ontroerende historische roman die zich in twee tijdlijnen afspeelt. Enerzijds lees je vanuit het perspectief van Josephine in 1960, anderzijds zie je flarden van Elise en Sebastian, een Duitse soldaat ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.
Josephine weet niet anders dan dat haar vader een Fransman was en tijdens de Tweede Wereldoorlog is overleden. Maar dan ontdekt ze dat haar vader eigenlijk een Duitse soldaat was en staat haar wereld op haar kop. Ze is immers opgegroeid met het idee dat alle Duitsers slecht zijn…
Elise woont in bezet Parijs en komt daar de Duitse vertaler Sebastian tegen. Ze worden onbedoeld hopeloos verliefd, maar worden ruw uit elkaar gehaald na de bevrijding. Elise wordt gezien als verrader en vlucht naar Bretagne. Sebastian wordt opgepakt.
Ontmoeting op het verkeerde moment
Tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog waren alle Duitsers slecht en iedereen die op een vriendschappelijke manier (of erger) omging met een Duitser, was een verrader. Ruth Druart laat in Afscheid van Parijs zien dat het veel genuanceerder is en dat een verhaal twee kanten kent.
Elise is een pittige jongedame tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft, zoals velen, een hekel aan iedereen met een Duits uniform. Sebastian, die in Parijs aan het werk is als vertaler, verafschuwt zijn uniform en voelt zich eenzaam. De twee ontmoeten elkaar en er ontvouwt zich een prachtige, maar verboden liefde. Samen laten ze zien dat afkomst niet bepaald wie jij bent en wat je doet en dat liefde, zelfs in de meest duistere momenten, zijn weg vindt.
Elise is niet eerlijk geweest tegen Josephine over haar afkomst en geschiedenis, doordat het te pijnlijk is maar ook om Josephine te kunnen beschermen. Wanneer Josephine, zelf op dat moment slechts 18 jaar, erachter komt dat haar moeder heeft gelogen, wordt ze woedend. Ze vlucht van huis en worstelt met de gevoelens. Hoe kan ze haar moeder nu ooit nog vertrouwen?
Vaak staan handelingen en grote gebeurtenissen centraal in historische romans, maar in Afscheid van Parijs draait het juist om de dynamiek tussen de personages. De gevoelens en emoties die de hoofdpersonages ervaren, de leugens en het bedrog waar ieder zich schuldig aan maakte. Druart heeft dit op een hele mooie en emotionele manier beschreven. Je wordt meegezogen in het meeslepende drama van deze families.
De schrijfstijl van Druart is prettig. Het is toegankelijk, goed te volgen en draait niet om de zaken heen. In combinatie met de korte hoofdstukken en de verschillende tijdslijnen zorgt dit ervoor dat je snel door het boek heen kan gaan. Aan het verspringen van de perspectieven moest ik even wennen aan het begin, maar dit zorgt ervoor dat je een volledig beeld krijgt.
De ontknoping van het verhaal is onverwachts spannend en zorgt ervoor dat je het boek liever niet weglegt, maar het einde voelt helaas niet goed of compleet afgerond. Afscheid van Parijs is zeker een aanrader voor liefhebbers van dit genre, maar ik raad je aan om de achterflap niet te lezen, gezien deze te veel informatie prijsgeeft en het verrassende aan dit verhaal weghaalt, wat jammer is.
Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow.